Home » KAMPANJE » Seminar: Zlostavljanje na radu
Seminar: Zlostavljanje na radu

Seminar: Zlostavljanje na radu

Divčibare, 08.06.2019. – U organizaciji Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, u “Divčibarskim vajatima” održan je seminar za sindikalne aktiviste, predstavnike sindikata iz čitave Srbije na temu Zlostavljanje na radu – mobing. Predavač na seminaru bio je potpredsednik Sindikata policije Sloga Dragan Žebeljan.

Cilj seminara je da se sindikalni predstavnici iz čitave Srbije iz raznih firmi upoznaju problemom koji nosi mobing, kako ga prepoznati, kako postupati u slučajevima kada su članovi sindikata suočeni sa mobingom.

[fvplayer id=“2″]Prezetaciju možete preuzeti OVDE.

Na seminaru je identifikovan i problem nedovoljno brzog i adekvatnog rešavanja problema zaposlenih koji trpe mobing, nedovoljne zaštite žrtve mobinga a pre svega odugovlačenje sudskih sporova. Takođe, evidentno je i postojanje nesolidarnosti pa čak i nerazumevanja kolega za probleme žrtava mobinga.

Jedan od najvećih problema je i strah zaposlenih da u sudskim sporovima svedoče u korist svojih kolega koje su žetve mobinga. Identifikovano je da je svuda u svim firmama slična situacija. Zaposleni strahuju da će iznošenjem istine na sudu sebe dovesti u poziciju da takođe budu označeni kao nelojalni firmi i rukovodstvu pa bi na taj način, kao i žrtva mobinga mogli da zapadnu u problem ili pak da izgube posao.

Iako situacije u odbrani od zlostavljanja na radu nije idealna, stav svih sindikalnih aktivista je da se protiv mobinga treba boriti svim zakonskim sredstvima, identifikovati problem i o tome javno govoriti, probleme iznositi javno i činiti sve da se problem reši medijacijom i kompromisom. Kao krajnja mera u zaštiti zaposlenih od mobinga bi trebala da bude sudska zaštita ili arbitraža putem Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

[fvplayer id=“4″]Važno je istaći da žrtve mobinga o svojim problemima ne treba da ćute i ignorišu jer je mobing veoma opasna pojava a žrtve sigurno oboljevaju  i imaju tegobe kao što su: bezvoljnost, neobjašnjiv umor, povlačenje u sebe, gubitak radosti i zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima, glavobolje, želudačne smetnje, poremećaj sna, poremećaj apetita, povišen krvni pritisak i dr.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ovakvim i sličnim seminarima će nastaviti i u budućem periodu jer žele da svoje aktiviste adekvatno obuče u cilju pružanja adekvatne pomoći članstvu.

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top