Home » OBAVEŠTENJA » SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ODGOVOR „REPREZENTATIVNIMA“

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ODGOVOR „REPREZENTATIVNIMA“

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju zajedničko saopštenje Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i odbacuju sve navedene optužbe na račun nereprezentativnih sindikata, posebno u delu da su finansirani od pojedinih stranaka sa zadatkom da ih ometaju u razvijanju socijalnog dijaloga.

Naime, kada je reč o reprezentativnosti sindikata, Sloga je u više navrata jasno stavila do znanja da u ovoj državi, sa ovakvim institucijama, neće podnositi zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti koja se dobija političkim blagoslovom vladajućih partija i starim prašnjavim registratorima sa pristupnicama radnika bivše SFRJ. Takođe, duboko smo, pre svega, kao ljudi uvređeni konstatacijom da je rad nereprezentativnih sindikata, između ostalog i našeg, nezakonit, radikalan, anarhistički, razbijački, i sa elementima neuspešne imitacije radničkih sindikata.

Posebno smo zapanjeni činjenicom da ovi sindikati zbog nas nereprezentativnih upućuju zahteve prema političkim strankama na vlasti i u opoziciji, a kako kažu, “da rade svoj posao onako kako to predviđa Ustav Republike Srbije”. Da li to oni prizivaju naše hapšenje ili zabranu rada?!  Mi u Udruženim sindikatima Srbije “Sloga” ovo doživljavamo kao očajnički vapaj jednog malog i od radnika davno otuđenog dela sindikalnih birokrata, koji i dalje, uprkos realnosti, u svojim dobro opremljenim i luksuznim kancelarijama sanjaju o svojim sindikatima koji su danas isto šta i “Potemkinova sela”.

Javnost mora da zna da iza ovih neargumentovanih napada i kritika krije namera donošenja seta novih zakona, između ostalog Zakona o štrajku i radu – kojima se u korist poslodavaca smanjuju prava radnika. Ovakva sindikalna politika šteti celokupnom srpskom društvu, državi i svim njenim građanima, pa zato mi u Slozi nećemo tražiti zaštitu političkih partija, već isključivo podršku radnika da se odupru birokratskim vođama i da se zajednički odbranimo i zaštitimo od onih koji bi da nam se oduzmu sva stečena radnička prava dobijena mukotrpnom generacijskom borbom kroz vekove.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” neće podržati Nacrt zakona o štrajku koji je ovih dana u javnoj raspravi i u čijoj su izradi učestvovali predstavnici Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost, jer tu nema govora o nekakvom “razvijanju socijalnog dijaloga” i očuvanju stečenih prava. Istina je da se radi na uspostavljanju novih odnosa između rada i kapitala, ali na štetu radnika! Opravdano sumnjamo da se radi o još jednoj velikoj prevari radnika kakvu smo videli i aprila 2008. godine, kada je od istih sindikalnih aktera svečeno i pompezno potpisan Opšti kolektivni ugovor koji nikada nije zaživeo, i koji je poslužio samo za amortizaciju radničkog nezadovoljstva i prikupljanje jeftinih predizbornih političkih poena.

Da je sam Predlog novog zakona loš i štetan po radnike, ukazuje i ova povećana nervoza njegovih tvoraca i pomagača iz redova sindikata koji sebe nazivaju reprezentativnim, jer još uvek nisu shvatili da najveće primedbe na predlog zakona idu od samih radnika, i od njihovog članstva, koje nikako da shvati: šta je to u zakonu što će poboljšati njihova već obespravljena radnička prava i zašto se o ovom veoma važnom zakonu raspravlja usred sezone godišnjih odmora?

Na kraju, da dodamo. Veoma smo ponosni na svoje levičarsko opredeljenje i pripadnost sindikatima Evropske levice koja se ovih dana jedina u Evropi masovno suprotstavlja neoliberalnom predatorskom kapitalizmu i merama štednje. Ovima u Srbiji, koji tobož štite, kritikuju, osuđuju, a spremaju se da potpišu socijalni pakt na štetu radništva, njima poručujemo: “Svaka Vlada je po prirodi protivnik sindikata i tu nema dileme. Međutim, najopasniji je protivnik onaj koji se predstavlja kao tvoj, a radi protiv tebe. Takve ćemo od momenta potpisa zvati njihovim pravim imenom – Sindikalna peta kolona”

Složno!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*