Home » BLOG » REGIONALNA KATASTROFA PRETI I SRBIJI
Vladimir Radosavljević

REGIONALNA KATASTROFA PRETI I SRBIJI

PIŠE: Vladimir Radosavljević

Gornji Milanovac, 24. jun 2014.godine – Od 18-21.juna učestvovao sam u radu VIII Regionalne konferencije sindikata metalaca jugoistočne Evrope koji je održan u Ohridu, pod pokroviteljstvom sindikata metalaca Katalonije, Španija. U radu konferencije učestvovalo je blizu sto predstavnika sindikata iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne, Kosmeta, Albanije, Crne Gore i Srbije .

Vladimir Radosavljević

Vladimir Radosavljević,potpredsednik USS Sloga

Teme konferencije su bile – „Uloga sindikata u regionu u procesima integracije u EU“ i „Nezaposlenost i nesigurni oblici zapošljavanja“.

Ovakve prilike su izuzetne jer imamo priliku da razmenimo iskustva i obavestimo se o stvarnom stanju u oblasti sveta rada u državama u našem okruženju, a naročito u međusobnim neposrednim kontaktima, po kuloarima i van redovnih aktivnosti i isplaniranih tema. U najkraćem, moji utisci sa ove konferencije su sledeći:

– svi učesnici su došli iz zemalja čije se Vlade zalažu za ulazak njihovih zemalja u EU;

– sve te Vlade su iskazivale krajnju nesposobnost kada je trebalo usvajati određene standarde EU, a naročito sistemske promene za jačanje institucija, sprečavanje korupcije i slično, kao deo poglavlja EU koje su morali zadovoljiti. Istovremeno su pokazale i izuzetnu efikasnost kada je trebalo usvajati propise koje su im nalagali „strani investitori“, bankarski lobi i strane privredne komore;

– svejedno na kom delu puta ka ulasku u EU ( Bugarska član od 2007.god, Hrvatska od pre godinu dana, ostali na putu, manje ili više dalekom od cilja – ulaska u EU) stanje privrede, zaposlenosti, standarda građana… je KATASTROFALNO !

– Od države do države, svi parametri za upoređivanje se razlikuju u nekoliko ( nebitnih) procenata, ali ono što je karakteristično za sve je:drastičan pad proizvodnje, velika nezaposlenost, uvođenje radnog zakonodavstva kojim se radnici sasvim obespravljuju, povećavanje siromaštva, realan pad nadnica, smanjenje svih socijalnih davanja države…

– Na potpuno isti način kao što se to danas čini u Srbiji, propagirane su prednosti „fleksibilnog zapošljavanja“, privatizacije javnog sektora (obračun sa parazitima), fraze tipa – lakšim otpuštanjem do povećanja zaposlenosti i slične parole. Međutim, ni u jednoj državi u kojoj je radno zakonodavstvo (pre svega Zakon o radu) već izmenjeno u tom smeru, efekti nisu ni blizu najavljivanih. Upravo, sasvim su suprotni, upravo onako kako mi, kritičari tih izmena, ističemo. Dakle, povećana je nezaposlenost, rad na neodređeno vreme sve manje postoji, a minimalne i prosečne nadnice su u svim ovim državama u drastičnom opadanju. Sve prati i gotovo potpuno gašenje malih i srednjih preduzeća. To je faktičko stanje i rezultat, i najbolji argument protiv onih koji su naivno prihvatili nametnute mantre da su ovakve izmene ZOR-a neophodne da bi se povećala efikasnost privrede i pomoglo poslodavcima. Naprotiv! Većina tih poslodavaca koja je poverovala da Vlada brine o njima je propala i zatvorila firme.

– Zašto je to tako razumećemo možda iz sledećeg: ovakav ZOR i slične stvari ne nameće EU, već multinacionalne korperacije i krupni kapital. Oni, gde se pojave, guše sve „male“ i domaći poslodavci brzo propadaju. A u ostvarivanju ciljeva krupnog kapitala su političari u svim ovim državama bili najagilniji. U svemu ostalom što je zaista dolazilo kao potreba i zahtev EU – nisu! Iskustva naših kolega čak pokazuju da je EU (kad ovo kažem mislim na parlament EU, njene odbore, organe i pojedince) bila jedina instanca kojoj je vredelo žaliti se i koja je bila u stanju da lokalne političare opomene da su u nečemu preterali. Jednostavno, za sve te stvari su političari nezainteresovani, ali imaju strah ako ih neko iz EU opomene za nešto (zbog fondova, naravno). Zaključak je da preko političara predstavnici interesa krupnog kapitala, često svoje interese zaklanjaju iza zahteva EU, što često uopšte nije tačno. U nemoći da se drugačije odupru beskrupuloznim političarima, naše kolege su jedinog saradnika i pomoć (koliko toliko) uspevale da ostvare preko EU. Dakle, ono malo što je moglo da se spase. A moglo je vrlo malo.

– Za moje prijatelje iz sindikata Sloga, ovo iskustvo je bilo korisno pre svega kao dokaz da iskazujemo ispravne stavove prema „reformama“ koje se sprovode samo preko leđa radnika i naroda. Svakako je od velikog značaja i to što su učesnici Konferencije jednoglasno podržali zaključke u kojima se osuđuje vladajuća stranka koja uz pomoć svog satelita Vulina i njegove trotinet stranke kontinuirano sprovodi pritiske, omalovažavanje, medijsku kontrolu i progon sindikata USS SLOGA.

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content