Home » OBAVEŠTENJA » III REGIONALNA KONFERENCIJA ŽENA IZ SINDIKATA JIE
III REGIONALNA KONFERENCIJA  ŽENA IZ SINDIKATA JIE

III REGIONALNA KONFERENCIJA ŽENA IZ SINDIKATA JIE

Beograd, 24. jun 2014. godine – Položaj žena je sve teži, posebno u zemljama koje imaju slabu privredu i koje tehnološki zaostaju u odnosu na one razvijene.

III Regionalna konferencija mreže sekcija žena iz metalskih sindikata JIE, održana je u Makedoniji, u Ohridu, od 18 do 21 juna.

Domaćin Konferencije je bio Sindikat industrije, energetike i rudarstva Makedonije, koji je ovaj značajan regionalni skup žena održao uz podršku Španske Vlade, Katalonske fondacije Pau i Solidaritat  i Španskog sindikata CCOO, najvećeg sindikata sekcija Katalonije.

sLIKA MILENA

U radu Konferencije je učestvovala i delegacija žena USS „Sloga“ koju je predvodila generalni sekretar Milena Jocić.

Žene iz sindikata metalaca JIE, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Crne Gore i Srbije – bavile su se temama mobinga; sistemskog uznemiravanja na poslu i sve većim razlikama u plaćanju za rad, kao obliku diskriminacije.

Položaj žena je sve teži, posebno u zemljama koje imaju slabu privredu i koje tehnološki zaostaju u odnosu na one razvijene, kaže generalni sekretar USS Sloga Milena Jocić.

Na osnovu onoga šta smo čuli, problemi u celom regionu su gotovo isti. Žene teško dolaze do posla, a kada se i zaposle one obično rade na teškim poslovima, pristaju na manje zarade i nepovoljnije uslove rada, kaže Jocićeva i dodaje da je potrebno veće angažovanje u toj sferi da bi se stvarila pozitivna klima za njihovo stručno usavršavanje i vrednovanje rada.

Jocićeva napominje da je država najviše odgovorna i da je obavezna da svojim zakonima i nizom propisa stvara tu pozitivnu atmosferu u kojima bi se ovi problemi rešavali što uspešnije a žene i njihov rad poštovao.

Ona je najavila da će USS „Sloga“ u narednom periodu posvetiti jaču i mnogo veću pažnju ovoj temi i pokrenuti čitav niz akcija unutar sindikata, posebno oko svake vrste radne diskriminacije i mobinga prema ženama.

Tokom Konferencije delagati učesnici sumarali su i aktivnosti Mreže sekcija od Druge konferencije održane u Sarajevu i razmatrale perspektive za budući rad.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top