Home » OBAVEŠTENJA » VIII REGIONALNA KONFERENCIJA SINDIKATA JIE

VIII REGIONALNA KONFERENCIJA SINDIKATA JIE

Beograd,24. jun 2014. godine – Stanje u regionalnom metalskom kopleksu je alarmantno, katastrofalno i svuda se očitava sve veći pad proizvodnje. Vlada velika nezaposlenost, a države donose zakone kojima se zaposlenima umanjuju prava.  Sve ovo za posledicu ima smanjenje zarada i povećanje siromaštva.

VIII Regionalna konferencija sindikata metalskog sektora JIE, održana je u Makedoniji, u Ohridu, od 18 do 21 juna. Teme konferencije su bile – „Uloga sindikata u regionu u procesima integracije u EU“ i „Nezaposlenost i nesigurni oblici zapošljavanja“.

Slika 1

Domaćin Konferencije je bio Sindikat industrije, energetike i rudarstva Makedonije, koji je ovaj značajan regionalni skup održao uz podršku Španske Vlade, Katalonske fondacije Pau i Solidaritat  i Španskog sindikata CCOO, najvećeg sindikata sekcija Katalonije, a u radu je učestvovalo blizu sto predstavnika sindikata iz: Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Crne Gore i Srbije .

ohrid

U radu Konferencije je učestvovala i delagacija Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ koju je predvodio predsednik Željko Veselinović, sa svojim saradnicima iz velike porodice Sloginih sindikata: FAP-a iz Priboja, beogradskog IMT-a, Leonija iz Prokuplja,aleksinačkog Gramera,Metalca iz Gornjeg Milanovca, Želvoza iz Smedereva, pančevačke Azotare, Tipoplastike iz Gornjeg Milanovca i valjevskog Krušika .

sloga

Opšti je zaključak da sindikati nigde u regionu nisu dali očekivane rezultate u borbi za očuvanje radnih mesta i sigurnosti posla, kapital je nadjačao sindikate i dosadašnji način sindikalne borbe, te je potrebno jačanje na međunarodnom nivou i bolja saradnja srodnih sindikata, kaže za Informativnu službu predsednik USS  “Sloga“ Željko Veselinović.

Veselinović  ističe da se na osnovu onoga šta se moglo čuti od samih učesnika može zaključiti da je stanje u regionalnom metalskom kopleksu alarmantno i katastrofalno, jer se svuda očitava sve veći pad proizvodnje i vlada velika nezaposlenost, a države donose zakone kojima se zaposlenima umanjuju prava. Sve ovo za posledicu ima smanjenje zarada i povećanje siromaštva, upozorava on.

slika 2

Potpredsednik USS “Sloga“, Vladimir Radosavljević  je istakao da je Kongres sindikata bila izuzetna prilika da se sa ostalim kolegama iz regiona razmene dragocena iskustva  i da se informišu o stvarnom stanju u oblasti sveta rada u državama u našem okruženju.

Za mene i moje prijatelje iz Sloge,kaže Radosavljević, ovo iskustvo je bilo korisno pre svega kao dokaz da iskazujemo ispravne stavove prema „reformama“ koje se sprovode preko leđa radnika i naroda.

On dodaje da je od velikog je značaja i to što su učesnici Konferencije jednoglasno podržali zaključke u kojima se osuđuje vladajuća stranka koja uz pomoć svog satelita ministra rada Aleksandra Vulina i njegove stranke kontinuirano sprovodi pritiske, omalovažavanje, medijsku kontrolu i progon sindikata USS SLOGA.(opširnije u Radosavljevićevom autorskom tekstu)

Osma konferencija sindikata jugoistočne Evrope usvojila je  jednoglasno i rezoluciju u kojoj se najoštrije osuđuje politički progon kojem su izloženi Udruženi sindikati Srbije “Sloga” od strane Vlade Srbije, pre svega partija premijera Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina.

Radno telo Konferencije će tokom ove nedelje uputiti Vladi Srbije pismo u kome se zahteva hitan prestanak političkog progona svih sindikata i sindikalnih aktivista i traži povratak na socijalni dijalog kao jedino pravo, moguće i održivo rešenje.

Informativna služba USS Sloga

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*