Home » OBAVEŠTENJA » REFORMA PIO NE SME BITI PREDMET USLOVLJAVANJA MMF

REFORMA PIO NE SME BITI PREDMET USLOVLJAVANJA MMF

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od Vlade i njenih pregovarača da u narednim razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će u Srbiji boraviti od 1. oktobra, ne stavljaju na dnevni red njihov uslov za podizanjem i izjednačavanjem starosne granice  za odlazak u penziju, po kojoj bi i žene i muškarci trebalo da idu u penziju sa navršenih 67 godina i 45 godina staža.

Da je reforma PIO neophodna i da se ona mora desiti, slažemo se u potpunosti, ali ona mora imati obličje humanog lika i nesme postati predmet ucena organizacije koju interesuje samo vraćanje pozajmljenog novca sa kamatom.

Reforma PIO, kao i sve druge reforme, moraju biti isključivo  predmet javne rasprave države Srbije, njene vlasti, radnika i nosioca kapitala, u kojoj se mora naći zajednički kompromis u vidu širokog odricanja svih aktera u korist većine, kako bi se obezbedila budućnost, sačuvala država, narod i njeni ekonomski resursi.

Privreda Srbije je u poslednje dve i po decenije sistemski urušavana i pljačkana, a industrija danas gotovo ne postoji i liči na onu s početka 19 veka. Upravo se zato s pravom pitamo, ko će pod ovim uslovima kada imamo ogromnu nezaposlenost i svakodnevni strah od gubitka posla, uopšte dočekati starosnu granicu ili sakupiti dovoljno radnog staža da bi ostvario tekovine humanog čovečanstva?!   

Posebno smo ogorčeni dosadašnjim populističkim odnosom prema ovoj temi, jer u samoj vlasti sede ljudi koji su ostvarili pravo na penziju, ali se ne odriču dodatnih primanja što ih čini privilegovanim u odnosu na ogromnu većinu, posebno mladih, koji očajnički pokušavaju da nađu bilo kakav posao i žive ispod granice siromaštva.

Opstanak penzionog sistema Srbije je pred velikim ispitom, a dosadašnji odnos, u kome se „vredni mrav kažnjava a cvrčak nagrađuje“ su za ozbiljno preispitivanje zrelosti kompletne nacije, a sve druge reforme nečim uslovljene Udruženi sindikati Srbije „Sloga“  neće podržati, pristati, niti dati saglasnost na bilo koji oblik eksperimentisanja sa radnicima ove zemlje

U Beogradu 30. septembra 2013.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*