Home » БЛОГ » Радничка звезда падалица звана „Југоремедија“ или још једна победа неолибералног капитализма над радништвом
Радничка звезда падалица звана  „Југоремедија“  или још једна победа неолибералног капитализма над радништвом

Радничка звезда падалица звана „Југоремедија“ или још једна победа неолибералног капитализма над радништвом

Зрењанин – Београд, 24.11.2016.  –  Требало је 14 година да велика фабрика лекова не нађе лек за себе и да се угаси – банкротира. Агонију радника Југоремедије држава Србија није почела да испитује, иако је то једна од 24 спорне приватизације чије је преиспитивање захтевала Европска унија.

У трагању за што бржим уништењем ове, некад велике, фабрике било је свега: приватизације,поништења приватизације, радничког управљања, узимања кредита, рефинансирања кредита, стечаја, а ових дана је финализовано банкротом.Банкрот је врхунац стечаја, шлаг на стечају, закључана врата фабрике, то је ситуација која прекида сваку наду за опоравак фабрике. Оно шта долази после банкрота је ликвидација. Сва покретна и непокретна имовина се продаје, а од прикупљених средстава се намирују повериоци.

Ова фабрика је некада значила много за стабилност Зрењанина и средњобанатског округа. Од 2002. она је постала плен појединцима, из разних политичких партијакоји су се нашли у власти. Свака власт у последњих 14 година дала је свој допринос како би уништила ову фабрику и њено радништво. Овај политичко економски концепт не штити раднике него удовољава апетитима олигархије.Притајени неолиберални приступ не да се сакрити испод провидне и вештачке демократије.

У временима у којима је Југоремедија била профитабилна фабрика, радници су имали високе плате. Капиталистичко неолиберални преврат политичких ветрова, дао моћ појединцима над радништвом. Прво уништи радницима фабрику и народу платежно доступне лекове, а онда отвори више мањих, приватних фабрика с истом производњом, с минимално плаћеним радницима и скупим лековима за народ.

Радништво и грађанство могу да певају: „Ain’t no love in theheartofthecity (country) …“ или да се удруже и покушају да измене своју невољу.

Аутор: Мр. Дејана Патаки

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top