Home » KAMPANJE » Radnička prava se ne poklanjaju, za njih se treba boriti
Radnička prava se ne poklanjaju, za njih se treba boriti

Radnička prava se ne poklanjaju, za njih se treba boriti

Nijedno pravo, civilizacijsko ili ljudsko, a naročito radno, nije palo s Marsa. To su tekovine nečije borbe da se do toga dođe. Sve dok ne budemo organizovani i dovoljno svesni da se za naša osnovna prava moramo boriti vršeći jak pritisak na one koji odlučuju, nećemo uraditi ništa“

Beograd, 15. decembar 2015. – Potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Vladimir Radosavljević je na nedavno održanom okruglom stolu  “I radnička prava su ljudska prava“, održanog na Međunarodni dan ljudskih prava, ocenio da je većina građana Srbije tim pravima ugrožena.

„Ako za svoj rad primite minimalno jedan evro, da li je to pravo ili poniženje“, upitao je on.

1

„Vi imate prava da ostanete u drugom stanju, ali u 99 odsto slučaja gubite pravo da ostanete u radnom odnosu. U isto vreme postoje prava koja ne postoje nigde, ako ste pripadnik političke elite“. Potpredsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Vladimir Radosavljević

Radosavljević je upozorio da smo često skloni da plačemo nad svojom sudbinom optužujući poslodavce koji kolektivno pregovaranje danas u Srbiji svode na prepisivanje lošeg Zakona o radu, dok istovremeno nismo bili dovoljno moćni da se kao pojedinci i organizacije na ulici izborimo da taj zakon ne prođe.

„Nijedno pravo, civilizacijsko ili ljudsko, a naročito radno, nije palo s Marsa. To su tekovine nečije borbe da se do toga dođe. Osmočasovno radno vreme je izdejstvovano pod kišom metaka. Mi danas možemo ovde da sedimo, razgovaramo, da se dogovaramo i pregovaramo, međutim, sve  dok ne budemo organizovani i dovoljno svesni da se za naša osnovna prava moramo boriti vršeći jak pritisak na one koji odlučuju, nećemo uraditi ništa“, rekao je potpredsednik Sloge u svom obraćanju.

Radosavljević je kazao i da za takvo stanje ne treba kriviti samo poslodavce, već i državu koja je najveći kamen spoticanja, kao neko ko treba da se brine o zajedničkim potrebama i koja treba da štiti prava zaposlenih.

„Država ne vrši svoju funkcuju zbog koje postoji, već je postala mesto za zadovoljenje pojedinačnih interesa ljudi koji učestvuju u njoj kroz politički život, dok su demokratske institucije u fazi urušavanja i potpunog uništenja. Sve dok jedan čovek u ovoj državi može da kaže da on o svemu odlučuje, o kakvim onda pravima mi govorimo“, ističe potpredsednik Sloge.

Više u video prilogu koji je pripremila Informativna služba „Sloge“

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top