Home » SLOGA VESTI » VESELINOVIĆ: Vlast potpuno nezainteresovana za radničke probleme

VESELINOVIĆ: Vlast potpuno nezainteresovana za radničke probleme

„Štite se tajkuni i lopovi koji su opljačkali državu, a optužuju radnici da hoće da  je ruše. Ne bi me čudilo da nas sutra optuže da smo svi mi koji tražimo platu i bolje uslove rada državni neprijatelji“

Beograd 13. decembar 2015. – Međunarodni dan ljudskih prava pokazao da je vlast u Srbiji potpuno nezainteresovana za radničke probleme – ocenio je predsednik Udruženih sindikat Srbije „Sloga“ Željko Veselinović na okruglom stolu “ I radnička prava su ljudska prava“.

0

Veselinović je na skupu, koji su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizovali Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Srpski sindikat policije i Novi sindikat socijalne zaštite Srbije, izneo niz parametara koji to potvrđuju ili ukazuju na takav odnos vlasti prema zaposlenima u Srbiji.

1Prvi je, kako je naglasio, odsustvo predstavnika vlasti i države, iako su se sindikati organizatori svojski trudili da na skup pozovu što više gostiju i važnih ljudi iz države, od premijera Aleksandra Vučića do ministra rada Aleksandra Vulina.

„Na žalost svih nas, došli smo do toga da su ovde samo predstavnici opozicije, Demokratske stranke i Srpske narodne partije“, kazao je on i istovremeno se zahvalio na prisustvu gospodinu Miroslavu Vasinu, pokrajinskom sekretaru za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao i Dragiju Vidojeviću, bivšem državnom sekretaru Ministarstva rada iz prošlog saziva.

Veselinović je posebno naglasio da mu je žao što se na skupu nije pojavio nekadašnji član „Sloge“ poslanik Milan Petrić, koji je otuđio mandat sindikata i radnika, i od koga se na skupu očekivalo da objasni šta je u protekle dve godine uradio za radnike čiji mandat i dalje protiv volje sindikata baštini.

Kada je u pitanju izostanak predstavnika iz vlasti, čelnik „Sloge“ je rekao da je jasno zašto ih na skupu nema.

To je, kako je kazao -“ strah da se suoče sa ljudima koji će im sasuti istinu u lice, ali i njihova potpuna nezainteresovanost za radničke probleme“.

On je ukazao da smo svi svedoci takvog stanja, koje se ogleda u svakodnevnim obećanjima o boljitku, međutim, parametri pokazuju suprotno.

„Srbija je na dnu Evrope, kako po prosečnoj plati, najnižoj minimalnoj zaradi, velikoj stopi nezaposlenosti, dok se javnost spinuje da živimo u idealnom društvu“.

Veselinović je posebno naglasio da mu je interesantna priča ministra Vulina koji naglašava smanjenu nezaposlenost koja po njemu iznosi oko 15 do 16 odsto, jer ne odgovara istini.

„Ona je na mnogo većem nivou, gotovo rekordnom i znosi i do 35 odsto, a do nje se dolazi veoma prostom matematikom koja se uči u osnovnoj školi“.

2

Za Zakon o radu Veselinović je kazao da je on jedan od najgorih u Evropi, koji je i radnike i predstavnike sindikata stavio u nezavidan položaj, postavio kao mete za odstrel, posebno one koji se bave sindikalnim radom.

Kada su u pitanju radnička prava kao sastavni deo korpusa ljudskih prava, Veselinović je kazao su ona itekako ugrožena i da socijalni dijalog u Srbiji ne funkcioniše.

„Socijalno-ekonomski savet je na nivou dobrovoljnog pevačkog društva koji ne radi ništa, ali njegovi članovi od države primaju dobre apanaže za svoj nerad“.

Predsednik „Sloge“ je, tokom izlaganja naglasio i da je potrebno doneti Zakon o sindikatima, koji bi bio usaglašen sa svim socijalnim partnerima, a ne samo sa reprezentativnim sindikatima, koji su, kako je rekao „dozvolili da radnička klasa u Srbiji propadne zajedno sa svojim preduzećima“.

On je ipak izrazio nadu da postoji snaga i volja u drugim sindikatima za udruživanjem i da oni treba da nađu minimum zajedničkog, kako bi nastupali zajedno u svim akcijama i važnim aktivnostima, okupili što širi front i pokazali da u Srbiji ima onih koji drugačije razmišljaju.

„Štite se tajkuni i lopovi koji su opljačkali državu, a optužuju radnici da hoće da je ruše. Ne bi me čudilo da nas sutra optuže da smo svi mi koji tražimo platu i bolje uslove rada  državni neprijatelji“…

Više u video prilogu koji je pripremila Informativna služba „Sloge“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*