Home » OBAVEŠTENJA » Sprečiti očiglednu pljačku Elektroporcelana
Sprečiti očiglednu pljačku Elektroporcelana

Sprečiti očiglednu pljačku Elektroporcelana

Beograd, 15. decembar 2015. –Sindikat industrijskih radnika „Sloga“ (SIRS) upozorava javnost i zahteva od nadležnih državnih organa da hitno reaguju u zaštitu radnika Elektroporcelana iz Aranđelovca i te fabrike posle niza sumnjivih radnji u tom kolektivu.

Trenutno, u Elektroporcelanu se vrši krajnje sumnjivi postupak ubrzane (ekspresne) stečajne procedure, sa naznakama da je cilj možda čak i likvidacija firme.

Naime, Privredni sud u Kragujevcu doneo je 8. decembra odluku o pokretanju predstečajnog postupka, a već 17. decembra će se odlučivati o stečaju. Međutim, kako je sud zatražio 800.000 dinara za troškove pokretanja stečaja, postoji mogućnost da firma ode u likvidaciju, jer prema saznanjima od našeg članstva u tom preduzeću Elektroporcelan nema taj novac.

SIRS izražava sumnju da se ovde radi o iznalaženju načina da se izbegne i isplata i socijalni program definisanih otpremnina, kao i da se na svaki način izbegne bilo kakvo obeštećenje radnika, jer kako shvatiti stečajni postupak koji sud završava u nekoliko dana dok drugi traju i po nekoliko godina.

Napominjemo da Elektroporcelan ima poznatog kupca i da se u ovom primeru najverovatnije radi o njegovoj sprezi sa predstavnicima društvenog kapitala na štetu radnika.

Posle poništene privatizacije i državnog upravljanja fabrikom preko zastupnika društvenog kapitala, radnicima se duguje oko 15 neisplaćenih zarada, zbog čega su mnogi pokrenuli sudske postupke za naknadu štete.

U poslednjih dva meseca radnicima je ponuđeno da se dobrovoljno prijave za napuštanje firme prihvatanjem socijalnog programa, uz uslov da se prethodno odreknu tužbi koje su podneli, a koje se odnose na daleko veće iznose od onih predviđenih programom, što je SIRS taj proces već ranije okarakterisao klasičnom ucenom radnika od strane države.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top