Home » OBAVEŠTENjA » SAOPŠTENjE JEDINSTVENOG SINDIKATA ”FAP SLOGA” PRIBOJ
SAOPŠTENjE JEDINSTVENOG  SINDIKATA  ”FAP SLOGA” PRIBOJ

SAOPŠTENjE JEDINSTVENOG SINDIKATA ”FAP SLOGA” PRIBOJ

Priboj,  14.12.2015. god. – Očekujući već dugo najavljivani preporod FAP-a, Sindikat FAP-SLOGA izražava duboko nezadovoljstvo najnovijim dešavanjima koja su unela veliku nedoumicu i zabrinutost među radnike.Umesto veće uposlenosti i investicija u opremu, jasnog plana oživljavljavanja i reorganizacije FAP-a, zaposlenima je bez ikakvog objašnjenja, iznenada ponuđen socijalni program. U tom smislu iznosimo niz primedbi:

-Takozvano ,,anketiranje” radnika o dobrovoljnom odlasku urađeno je pre nego što su dati konačni odgovori na pitanja da li FAP ima budućnost, da li je ovo poslednji socijalni program i kakav će biti socijalni položaj preostalih  radnika ukoliko pregovori o privatizaciji ne budu imali uspeha

-U ponuđenom socijalnom programu umetnute su opcije koje su u suprotnosti sa Zakonom o radu a koje   se odnose na  obavezni rad , na odustajanje od podnetih  tužbi, kao i odlazak iz FAP-a bez isplate zaostalih  zarada i povezivanja radnog staža

-Ne  prihvatamo gledište da je socijalni program ispravan put u pravcu smanjenja troškova preduzeća. Neuposlenost i otpuštanje radnika su palijativne mere koje vode prema zatvaranju firme , a ne prema ozdravljenju.

-Smatramo da je pravljenje nove sistematizacije radnih mesta za 600 radnika preuranjeno i bez ikakvog pozitivnog efekta. Ako ima posla onda je 600 radnika premalo, a ako nema onda smo svi višak , ali to treba jasno da se kaže. Razmišljanje po kome je postojanje radnika trošak  a ne uslov poslovanja je- loše i nakaradno. Ako se sistematizacija pravi samo zato da bi se smanjili troškovi preduzeća kako onda objasniti činjenicu da je broj novih direktora dupliran u odnosu na prethodno stanje.

-Takođe, najglasnije što možemo  postavljamo pitanje – kako neko ko je odgovoran što nije našao posao i nije osvojio novi proizvod ,  što nije pomogao u nalaženju strateškog partnera,  nije na vreme napravio bolju organizaciju ,  nije sprečio krađe ,  nije delio plate, povezivao staž , plaćao obavezno osiguranje,  KAKO NEKO KO NIJE IZVRŠIO SVOJEOBAVEZE IMA IKAKVO PRAVO DA BILO KOME KAŽE DA JE NERASPOREĐEN Napominjemo da su 3 plate koje je Vlada RS usmerila prema radnicima uglavnom završile u džepovima tzv. menadžmenta  jer su radnici, u periodu za koji su zarade isplaćene  bili na plaćenom odsustvu. Usled toga, nekim čudnim slučajem su primanja menadžera daleko premašila iznose sa početka ove godine kada su imali zarade u odnosu 200 000:1 dinar. Takođe, uvođenje 6-časovnog radnog vremena kao mere štednje će imati negativan efekat samo na socijalni položaj radnika, pošto je tzv. menadžment FAP-a  sumanuto povećavao sam sebi plate iz meseca u mesec, paralelno opstrukciji i sabotaži proizvodnje!

-U tom smislu  Ministarstvo odbrane  je odbilo predlog da sa aktuelnim direktorom FAP-a potpiše ugovor  za izradu 150 vozila. Osim toga,  ministar odbrane je prilikom posete FAP-u pred kamerama izjavio  da “radnici treba da isteraju direktore iz toplih kancelarija i da ih nateraju da traže posao“. Očekujemo od direktora da sa  celom svojom ekipom i Nadzornim odborom podnese ostavku  u korist Vojske Srbije , koja ima realan biznis plan za funkcionisanje  FAP-a kao celine.

Našim narednim saopštenjem, u kojem ćemo sumirati rezultate štrajka na pruzi, obratićemo se široj javnosti kao i aktuelnom ambasadoru Finske u Srbiji.

ODBOR JEDINSTVENOG SINDIKATA ,,FAP-SLOGA”

Predsednik, Petar Petrović

SAOPŠTENjE SLOGE U HRONICI TV PRIBOJ