Home » OBAVEŠTENJA » Radnička prava najniža u Albaniji i Srbiji, a najveća u Sloveniji

Radnička prava najniža u Albaniji i Srbiji, a najveća u Sloveniji

Kina pored ekonomskog želi i politički uticaj i to ostvaruje ulaskom u velike projekte.

14.07.2018. –  Međunarodni skup, radionica na temu kineskih investicija na Balkanu održan prošle nedelje u Beogradu u organizaciji Kraljevskog koledža iz Londona ukazao da državne kineske kompanije i firme sve više ulaze sa poslovima u naš region i zemlje zapadnog Balkana. Kina pored ekonomskog želi i politički uticaj i to ostvaruje ulaskom u velike projekte.

Pored organizatora iz Engleske, učesnici radionice su bili predstavnici sindikata iz Slovenije, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije,  gde je aktivno učestvovao i predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kao jedini predstavnik iz Srbije.

–  Kineske državne kompanije ulaze u poslove koji se odnose na putnu infrastrukturu, uglavnom kao glavni izvođači preko Eksim banke dajući zemljama domaćina kredite za izgradnju, međutim, taj novac uglavnom ide njima kao glavnim izvođačima, dok se radnici zemlje domaćina koriste isključivo kao podizvođači, kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović, koji nam je preneo utiske sa događaja i koji je govorio na skupu.

Veselinović  ističe da je situacija svuda slična, da postoje potpuno netransparentni ugovori koji su prilično visoki i pretplaćeni, i koji se potpisuju bez bilo kakvog tendera ili uključivanja javnosti, što uvek izaziva neku sumnju.

Ž.Veselinović- Foto arhiva

–  Interesantno je što je u istom danu dok je trajala konferencija, srpska ministarka građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović u Sofiji potpisala ugovor sa kineskim partnerima po kome će kompanija „Čajna relvej internešenel“ graditi deonicu pruge između Novog Sada i Subotice  u dužini od 108 km, gde će vrednost radova biti gotovo milijardu evra, što je izazvalo pravu nevericu među učesnicima, pogotovo jer je tu bilo i građevinskih inženjera koji su istakli da su sigurni da je cena i više nego previsoka.

Na skupu je bilo reči i moglo se čuti o izgradnji deonice puta Bar-Boljare u Crnoj Gori, kaže Veselinović, zatim o auto- putu Kičevo – Ohrid u Makedoniji, o naftnoj industriji  i Aerodromu u Tirani, luci Pirej u Atini i nedavnoj kupovini Gorenja od strane kineskog „Hajsensa“, što je posebno interesantno zbog toga što Sloga ima sindikat u zaječarskom Gorenju.

Kada je reč o radničkim pravima predsednik Sloge kaže da su radnička prava očekivano najniža u Albaniji i Srbiji, a najveća u Sloveniji.

U Makedoniji se, ističe Veselinović,  Zakon o radu dosta popravio u korist radnika, u Crnoj Gori se još uvek bore da porave stanje, dok se u grčkoj luci Pirej koja je u vlasnistvu kineske kompanije „Kosko“ i dalje vodi velika borba jer sindikati dokerskih radnika smatraju da je privatizacija urađena loša i po radnike i po državu.

Kada je reč o Sloveniji, čelnik Sloge kaže da su tamo očekivano najveća radnička prava i navodi primer da su „Gorenju“ u svom kolektivnom ugovoru zadržali određene delove ugovora iz bivše SFRJ, uključujući radnički savet i da su im plate dosta dobre.

–  Da ne govorimo o tome da je u Sloveniji gotovo svuda javni prevoz besplatan, da je iznajmljivanje bicikala besplatno,  kao i mnoge druge stvari. U Velenju i okolini postalo je praktično nemoguće naći radnu snagu jer je većina ljudi tamo zaposlena, pa se čak razmišlja i o uvozu radne snage, kaže nam Veselinović

Kada je reč o onome šta sam ja govorio na skupu, pre svega sam se osvrnuo na kineski “Hestil” kao neko ko je dugo radio u Železari, ali sam govorio i o kompaniji “Mei Ta” koja je dobila ogromne subvencije od države i koja zabranjuje zaposlenima slobodno sindikalno organizovanje.

–  Ono što je zaključak je da je konferencija bila više nego uspešna i da je konstatovano da Kina očigledno u ovom delu Evrope pored ekonomskog želi i politički uticaj i da to ostvaruje najlakše ulaskom u velike projekte gde će imati ogroman uticaj i na radno zakonodavstvo u tim zemaljama. To može biti ozbiljan problem za radna prava zaposlenih. Poznajući servilnost naših političara, pre svega mislim na Vladu Srbije, možemo očekivati da će naši radnici najgore proći.

Veselinović navodi da je za naredni period  dogovoreno da se nastavi saradnja organizacija sa sličnim skupovima razmenom ideja i informacija među učesnicima.

–  Za nas u Udruženim  sindikatima  Srbije “Sloga” je posebno značajan susret sa predstavnicima slovenačkog „SKEI“ sindikata sa kojima ćemo nastaviti rad na praćenju uslova rada u svim kompanijama „Gorenja“, u Sloveniji, Češkoj i Srbiji,  kroz obostranu saradnju, zaključuje za kraj predsednik “Sloge” Željko Veselinović.

 

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*