Home » OBAVEŠTENJA » Bez štrajka u „DES-u“, radnicima obećano po 20.000 dinara

Bez štrajka u „DES-u“, radnicima obećano po 20.000 dinara

Novi Sad –Beograd, 15.07.2018. – Štrajk radnika novosadskog DES-a koji je trebao da se održi sutra, neće biti održan. Ova vest je potvrđana iz reprezentativnog Sloginog sindikata u tom preduzeću.

Prema rečima jednog od dvoje predstavnika „Sloge“ u štrajkačkom odboru, na sastanku održanom u petak sa direktorom uz prisustvo arbitra iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova odlučeno je da se štrajk zamrzne do daljnjeg, budući da su predstavnici druga dva sindikata koji su takođe članovi štrajkačkog odbora pristali na sve predloge direktora, kao i da se sačeka do 27. 07.2018. godine kada bi navodno trebalo da stigne odgovor za socijalni program.

Direktor je štrajkačkom odboru obećao da će tokom sledeće nedelje izvršiti isplatu od 20.000 dinara po radniku, što prema rečima naših predstavnika sindikata predstavlja samo deo zaostale aprilske plate jer su se oni zalagali da ona bude isplaćena radnicima u potpunosti.

Inače u novosadskom DES-u je zapošljeno oko 170 radnika, što za stalno, kao i po ugovorima o povremeno privremenim poslovima, a od toga je 60 odsto invalida.

Štrajk radnika je bio zakazan zbog većeg broja neizmerinih obaveza poslodavca prema radnicima, od neisplaćeih zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica, neisplaćenih putnih troškova i nepovezanog radnog staža.

Kada je reč o povezivanju radnog staža, radnicima koji nisu invalidi staž nije povezan od 2010 godine, a invalidima dve godine.

Podsećanja radi, u oktobru mesecu prošle godine su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli ovo preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i tada izgovorili vrlo krupne reči.

Ministar za rad, Zoran Đorđević je tada rekao je da je evidentno da država subvencioniše i pomaže rad preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

On je tada podsetio da je sa direktorima preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom imao sastanak na kojem je predstavljena nova metodologija raspoređivanja finansijskih sredstava, koja će biti pravednije dodeljivana, a koje država daje ovim preduzećima.

Očeigledno je da od njihove metodologije nema ništa, osim stalnih obećanja na dugom štapu sa onom često pominjanom šargarepom.

Informativna služba

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*