Home » OBAVEŠTENJA » Zdravstveni radnici bez prava na stoprocentno plaćeno bolovanje!?

Zdravstveni radnici bez prava na stoprocentno plaćeno bolovanje!?

Beograd, 18.07.2018.-  Sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Sloga” otvoreno pita ministra zdravlja Zlatibora Lončara zašto radnici u sektoru kojim on upravlja nemaju prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i lečenje u skladu sa zakonom, odnosno pravo na stoprocentno plaćeno bolovanje kada se povrede na radu.

Pitamo ministra Lončara da li je to stav Vlade Srbije ili ministarstva kojim on upravlja radi štednje budžetskih sredstava, ili možda nepoštovanje zakona i procedura na lokalnom nivou?

Naime, višem instrumenaru Antić Srećku u operacionoj sali Opšte bolnice Ćuprija, koji se prošle nedelje povredio na radnom mestu, niko od naldležnih u bolnici od datuma povređivanja do danas ne želi da potpiše povrednu listu, iako se sve dogodilo tokom radnog vremena i postoje svedoci događaja.

Antić se povredio prilikom iznošenja takozvanih “doboša” koji se koriste za iznošenje salskog veša iz operacione sale, gde je tom prilikom izvrnuo nogu, udario u zid, a zatim pao na kolica, što je videla jedna od njegovih koleginica.

Za “Slogu” je potpuno neverovatno da se sve ovo nekako događa u nedelji u kojoj resorni ministar zdravlja i predsednik Srbije obećavaju značajno povećanje plata za medicinare koji više neće više maštati o odlasku u Nemačku jer će biti poboljšani uslovi rada.

O kakvom onda se tu poboljšanju govori ako jedan zdravstveni radnik, uz to stručni viši instrumentar ne može da ostvari pravo da mu se potpiše povredna lista kako bi ostvario pravo na plaćeno stoprocentno bolovanje, iako se dobro zna da se povredio na radnom mestu i da je zbog povreda primljen na odeljenje Neurohirurgije.

Posebna priča je njegov prvi predpostavljeni direktor Slobodan Gajić koji do dana današnjeg ignoriše i odbija da ga primi na razgovor u vezi navedenog događaja, što predstavlja opasno kršenje Antićevih radnih prava, ali i bahatost direktora koju je suvišno komentarisati.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Sloga”

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*