Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI U SRBIJI PONIŽENI I OJAĐENI: Beda tera na vešala

RADNICI U SRBIJI PONIŽENI I OJAĐENI: Beda tera na vešala

Zaposleni u Srbiji žive i rade kao da smo u periodu feudalizma, kaže Željko Veselinović, lider sindikata Sloga.

Izvor: vesti-online.com, 03.08.2018.-

U Srbiji je sve više samoubistava radnika ili otpuštenih zbog siromaštva i bede, ali nije malo ni progona ojađenih ljudi.

Dok se nekad u bivšoj  SFRJ radnička prava bila neprikosnovena, danas je situacija sasvim drugačija.  Država je stala u zaštitu kapitala i tajkuna, kojima treba jeftina radna snaga. Naši političari se neretko hvale pozivajući investitore da nigde neće naći jeftinije radnike nego u Srbiji.

Ekonomisti su saglasni u oceni da to nije nikakva reklama za našu zemlju jer, kako ističe dr Miodrag Zec treba se baviti stručnom radnom snagom, a ne nuditi jeftine radnike.

U Srbiji radnici ne samo da su slabo plaćeni, nego često gube i živote.  Još je u svežem sećanju samoubistvo Dragana Mladenovića, radnika Goše.  Ovaj 56 – godišnjak se lane obesio u fabrici u kojoj je proveo čitav radni vek, punih 35. godina. Prema rečima kolega, nesrećni Dragan nije imao para da othrani porodicu i leči sina i majku. On čak nije imao ni zdravstveno knjižicu, a nije primio, kako je pisano, najmanje 15 plata.

Željko Veselinović, lider sindikata Sloga

Željko Veselinović, lider sindikata Sloga, za Vesti kaže da je radnička klasa u Srbiji potpuno obespravljena.

–  Mobing i šikaniranje radnika postoje u Srbi dugo, a naročito od 2010 godine. Tada su gazde u Juri maltretirale radnike, poznata je priča o pelenama koje su zaposleni morali da nose – kazuje Veslinović.

On navodi primer turske kompanije gde 300 radnica koje šiju tekstil, koriste isti toalet. Sindikat je reagovao i tražio da dođe inspekcija. Kada su konačno došli…

 

Moderni robovi

Naši radnici si zapravo moderni robovi, a strani investitori koji dolaze rade šta hoće. Negativno iskustvo radnici imaju sa italijanskim, kineskim i naroćito južnokorejskim i turski kompanijama priča Veselinović.

Opširnije u štampanom izdanju…

 

..

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*