Home » OBAVEŠTENJA » MUP mora da dostavi informacije o slučaju Potočari

MUP mora da dostavi informacije o slučaju Potočari

Izvor: Danas,04.08.2018.
Autor: J. Diković.-

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ponovo je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da obavesti Sindikat policije Sloga da li poseduje informacije u vezi sa angažovanjem službenika Uprave kriminalističke policije 11. jula 2015. godine u Potočarima.

MUP više od godinu dana odbija da Sindikatu policije Sloga dostavi podatke o slučaju „Potočari“, kada su prema tvrdnjama sada već bivših policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, pripadnici MUP-a Srbije, po usmenoj naredbi nadređenih, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare kako bi tajno snimali komemorativni skup. Država je u međuvremenu podnela krivične prijave protiv Dumanovića i Trbovića za odavanje službene tajne, a uručeni su im i otkazi.

Inače, Sindikat policije Sloga od MUP-a traži da im dostavi podatke o službenom boravku u inostranstvu Gorana Nešića, Tomislava Radovanovića, Borisa Zečevića, Dušana Damnjanovića, Slađane Stojanović, Irene Nikolić Pasti, Olivere Munjić, Miloša Todorovića, Marka Pejanovića, Danila Deretića, Aleksandra Avramskog, Filipa Jovićevića, Nikole Simića i Milana Dumanovića, odnosno naloge za njihovo službeno putovanje i realizovane dnevnice za 10, 11. i 12. jul 2015, kao i odobrenja za realizaciju putovanja u inostranstvo za navedena lica. Po završenom zadatku, ovim službenicima koji su bili „radno“ angažovani u BiH, odnosno koji su poslati u Potočare tajno i nezakonito, MUP nije isplatio dnevnice. Zanimljivo je da MUP nije dostavio Sindikatu policije Sloga dokaz da su tražena dokumenta tajna. Na poslednje rešenje Poverenika, MUP ne može da se žali, ali može da se pokrene upravni spor tužbom Upravnom sudu u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Predsednik Sindikata policije Sloga, Dragan Žabeljan, očekuje od MUP-a da poštuje zakon i nalog Poverenika, koji je konačan i bez prava na žalbu, te da bez odlaganja u roku od pet dana dostavi tražene podatke.
– Na osnovu iskustva koje smo ranije imali, MUP može da se ogluši o rešenje Poverenika, ali bi to onda značilo da organ koji je dužan da se stara o izvršenju zakona, upravo ga krši na štetu građana. To je u demokratskom društvu nedopustivo i građanima daje jasnu poruku da zakoni ne važe isto za sve. Iskreno se nadam da nećemo biti primorani da podnosimo ustavnu žalbu ili tužbu Evropskom sudu za ljudska prava, ako MUP odbije da postupi po rešenju Poverenika, ističe Žabeljan za Danas.

Ministarstvo sigurnosti BiH – Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH nije bila obaveštena o dolasku policijskih službenika iz Srbije na skup u Potočarima, što potvrđuje navode Dumanovića i Trbovića o nelegalnom angažovanju policajaca iz Srbije u susednoj državi.

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*