Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI JP NA UDARU POLITIKE

RADNICI JP NA UDARU POLITIKE

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”- Komunalnih delatnosti Beograd,  prateći najnovija dešavanja konstatuju da su Javna preduzeća u Srbiji,  u javnosti sve češće na udaru međupartijskih obračuna, dok se radnici u njima  tretiraju kao kolateralna šteta, preti se otpuštanjima, što u sindikatu ocenjujemo kao  iracionalno i neprihvatljivo rešenje!

Dugogodišnja praksa da političke stranke po završetku izbora, Javna preduzeća posmatraju kao “partijski plen”, dovela je do toga da danas većina preduzeća posluje sa gubicima i aferama.  Umesto da organi zakona uđu i pretresu dosadašnja i sadašnja poslovanja, da utvrde, kako i na koji način su trošena milionska sredstva, sve su glasniji zahtevi u javnosti da je privatizacija, otpuštanje i smanjenje broja zaposlenih primarno i jedino rešenje za njihovu sanaciju.

Mi nismo da se JP privatizuju, ali jesmo za uvođenje reda i  transparentnosti u njihov rad,  od objavljivanja podataka o zapošljavanju, stručnosti menadženta, do iznosa svih zarada i cena javnih nabavki.

Građani mora da znaju da se, slučajno ili namerno, dovođenjem preduzeća u gubitke, stvara  i uslov za njihovu privatizaciju, što se može posmatrati kao i nečiji dobro smišljen plan za njihovu  jeftinu kupovinu i čiji  će ceh platiti krajnji korisnici, odnosno  sami građani!

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”- Komunalnih delatnosti Beograd,  svaku nameru da se samo otpuštanjem radnika rešavaju gubici, smatraće direktnim pretnjom i uskraćivanjem prava na ljudski život.

Kao odgovor poručujemo da ne koriste radnike za svoje političke obračune i  izborne kampanje, jer ćemo u protivnom, i mi biti prinuđeni da  otvoreno pozovemo članstvo i građane  u razne oblike sindikalne i građanske borbe, ali i antikampanje,  jer je praksa pokazala da svi oni vode brigu tokom izbora, a nakon toga ta briga sa građana i radnika  prelazi isključivo na rešavanje sopstvenih pozicija!

U Beogradu 19.09.2013.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”- Komunalnih delatnosti Beograd

Milan Petrić

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. dragan smederevo Pfc

    Odlican tekst.Ovo je putokaz za radnike JP i delovanje Sloge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content