Home » BLOG » RADNICI I SINDIKATI, OČEKUJTE LIBERALNO – KONZERVATIVNI CUNAMI!

RADNICI I SINDIKATI, OČEKUJTE LIBERALNO – KONZERVATIVNI CUNAMI!

Piše: Željko Veselinović, predsednik Sloge

Najave da prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić  planira da angažuje ekonomsko-političke  stručnjake iz Velike Britanije i Francuske, zahteva od svih srpskih sindikata da hitno i ozbiljno uzmu u razmatranje njihov dalji opstanak, jer će se njihovim angažmanom, metoda lečenja srpske ekonomske depresije svoditi terapijom privatizacije preostalih  državnih preduzeća, punom zaštitom privatnog kapitala i smanjivanjem moći sindikata!

Željko Veselinović predsedik USS SLOGA

Željko Veselinović
predsedik USS SLOGA

Prema pisanju naše štampe, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić,  nedavno je razgovarao sa dvojicom britanskih političara i stručnjaka, Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem, o mogućnosti da budu njegovi savetnici za privredu.

Iako Bajers i Lili potiču iz dva suprotna tabora, prvi je laburista, a drugi konzervativac, međutim, političko-ekonomski pogledi su im identični kada su u pitanju moguće metode budućeg lečenja posrnule srpske ekonomije.

Neke od prvih mera koje se mogu očekivati  od ovih „stručnjaka“  biće:  likvidacija i rasprodaja državnih gubitaša strancima, veća „prisilna štednja“  i smanjenje potrošnje na svim nivioma i prestanak upumpavanja novca u budžet.

Na osnovu ovoga sasvim realno treba da očekujemo dalja smanjenja svih državnih subvencija; od izdvajanja za socijalnu pomoć i obrazovanje, do smanjenja državne stanogradnje i troškova državne administracije.

Kada su u pitanju sindikati, sasvim je realno da se protiv njih povede pravi rat, obzirom da će obojica stručnjaka koristiti već oprobane metode njihove bivše premijerke Margaret Tačer, poznatije kao „gvozdene lejdi“, koja je tokom svog mandata uspela da umanji moć britanskih sindikata, čije je rukovodstvo optuživala da štrajkovima podrivaju parlamentarnu demokratiju, ekonomski učinak zemlje, a nije se libila ni da ih u parlamentu naziva “unutrašnjim neprijateljima“.

Za vreme njenog mandata, članstvo u britanskim sindikatima je opalo – od 13,5 miliona na manje od 10 miliona članova!

Kako smo do sada, iz godine u godinu, dosta puta u javnosti imali prilike od raznih naših sindikalnih lidera da čujemo najave o vrućim jesenima i sindikalnim cunamijima, jedno je sigurno. -Ukoliko Vlada angažuje navedene „stručnjake“, radnici i sindikati mogu sa sigurnoću da očekuju liberalno-konzervativni cunami, u kojem će mnogi izgubiti svoja dosadanja radna mesta, i  nastavak trenda smanjenjenja dosadašnjih radničkih prava na svim nivoima.

Vreme je za prestrojavanje u sindikalnu levicu, jer je ona jedini mogući odgovor i zaštita od pretnji koje nam dolaze od vladinog naglog zaokreta prema surovom neoliberalizmu, kojeg mi, u Udruženim sindikatima „Sloga“, na žalost,  izgleda jedini vidimo !

Radnici, Složno!

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content