Home » SLOGA U JAVNOSTI » RTS – Međunarodni dan pismenosti

RTS – Međunarodni dan pismenosti

U svetu je oko 900 miliona nepismenih ljudi, dok je u Srbiji nepismeno 14 odsto populacije. Udruženi siindikati „Sloga“ pozivaju ministre prosvete, finansija i privrede da pokrenu konkretne akcije kako bi se nivo opšte i funkcionalne pismenosti podigao na zadovoljavajući nivo.

PisanjeObeležava se Međunarodni dan pismenosti, a podaci govore da je u svetu oko 900 miliona nepismenih ljudi. U Srbiji je nešto manje od 14 odsto populacije, odnosno oko 850.000 stanovnika, bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.

Rezultati popisa iz 2012. godine pokazali su da je broj nepismenih ljudi u Srbiji prepolovljen u odnosu na popis iz 2002. godine i sada ih ima oko 165.000, od kojih više od 80 odsto čine žene.

U Domu Narodne skupštine biće održan skup koji će otvoriti potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać.

Uoči Svetskog dana pismenosti, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ skreću pažnju na potrebu većeg ulaganja države i angažovanja društva u sistem obrazovanja.

Sindikat „Sloga“ poziva nove ministre prosvete, finansija i privrede da pokrenu niz konkretnih akcija kako bi se nivo opšte i funkcionalne pismenosti nacije podigao na zadovoljavajući nivo, s obzirom da je ona neophodna za razvoj savremenog društva.

„Takođe, pozivamo i poslodavce, nosioce kapitala, da stipendijama talentovanim učenicima i stalnim edukacijama svojih radnika pomognu u rešavanju ovog problema. Dobrim obrazovanjem stvara se kvalitetna radna snaga koja može konkurisati na domaćem tržištu rada i profita“, navedeno je u saopštenju „Sloge“.

Sindikat smatra da je pismenost u Srbiji godinama unazad na nezadovoljavajućem nivou, u senci ekonomske krize i straha od daljeg otpuštanja radnika zaposlenih u prosveti, a sistem obrazovanja „u rukama dnevne politike i mnogobrojnih afera“.

RTS /link/

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*