Home » OBAVEŠTENJA » Proširiti sastav Socijalno-ekonomskog saveta

Proširiti sastav Socijalno-ekonomskog saveta

Beograd, 12. Avgust 2016. – Saopštenje novoformirane Vlade Srbije da će u narednom periodu jačati ulogu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u njenom budućem radu i imenovati nove članove u tom savetu radi jačanja socijalnog partnerstva, ohrabrujući je potez ukoliko se u rad tog tela uključe i druge veće sindikalne organizacije i poslodavačka udruženja, budući da SES u sadašnjoj formi nije ispunio svoju ulogu i očekivanja zaposlenih u Srbiji.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” traže da se u rad SES-a, radi transparentnosti i objektivnog sagledavanja ekonomske situacije u zemlji bitne za svet rada i kapitala, pored sadašnjih predstavnika Samostalnog sindikata, UGS “Nezavisnost” i Unije poslodavaca – uključe i druge veće republičke sindikalne organizacije, poput Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kao i predstavnika poslodavaca iz redova Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Smatramo da bi to bilo dobro rešenje do donošenja Zakona o sindikatima, koji će propisati jasne i precizne uslove koje sindikati moraju da se ispune da bi se smatrali reprezentativnim,  a samim tim i realnim socijalnim parnerima.

Reprezentativnost sindikata, koja je sada uređena Zakonom o radu i dalje predstavlja glavnu prepreku za objektivno sagledavanje sindikalne scene u Srbiji, s obzirom da ključnu ulogu u Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata imaju sadašnji reprezentativni sindikati, pa je samim tim i postupak utvrđivanja nečije reprezentativnosti “nemoguća misija”.

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*