Home » OBAVEŠTENJA » Čemu pregovaranje kad je sve odlučeno

Čemu pregovaranje kad je sve odlučeno

Beograd, 11. avgust 2016. – Predstavnici takozvanih “reprezentativnih“ sindikata, tako i poslodavaca, prema tvrdnjama koje iznose u javnosti ovih dana intenzivno razgovaraju o visini minimalne cene radnog časa u Srbiji, koja se nije menjala već pune dve godine.

Dok sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ traže da cena rada ubuduće iznosi 140 dinara po satu, poslodavci iz Unije poslodavaca Srbije su mišljenja da bi ona trebalo da se uveća tek za nekoliko procenata, ne precizirajući koliko.

Daleko precizniji odgovor na ovo pitanje dao je mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić u svom ekspozeu, rekavši da će se vlada zalagati za povećanje minimalne cene rada koja sada iznosi 121 dinara po radnom času.

„Kad onima koji primaju minimalnih 21.500 dinara povećate platu na 22.500 ili na 23.000 dinara, to je za njih značajno“, rekao je on.

Dakle, 1.000 do 1.500 dinara na mesečnom nivou, što kada se podeli na dane i radne sate, ispada da će povećanje biti od tri do pet dinara, odnosno 124 do 126 dinara po radnom času.

Imajući u vidu činjenicu da  dogovora između poslodavaca i sindikata nije bilo ni prošlog puta, i da je vlada takozvanim “presecanjem“ ( čitaj jednostranom odlukom) utvrđivala minimalac, nema dileme u to koliki će biti njen iznos u narednom periodu.

Veću dilemu, međutim, za svakog poštenog radnika u ovoj zemlji, a posebno učlanjenog u ova dva reprezentativna sindikata koji učestvuju u radu Socijalno ekonomskog saveta predstavlja pitanje – čemu farsa pregovaranja kad je već sve unapred odlučeno.

Na to pitanje će ubrzo morati da daju odgovor.

 

Informativna služba

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*