Home » OBAVEŠTENJA » Fabrika likvidirana zarad interesa tajkuna i uvozničkog lobija

Fabrika likvidirana zarad interesa tajkuna i uvozničkog lobija

Izvor: Danas, 8. avgust 2016.

Autor. G. Vlaović.-

Stručna javnost ocenjuje da je odluka o stečaju IMT-a potpuno pogrešna. Protesti bivših radnika fabrike Industrije motora i traktora ponovo su u žižu interesovanja javnosti postavili pitanje da li je to preduzeće opravdano gurnuto u stečaj ili za to nije bilo razloga.

Stručna javnost smatra da donošenje takve oduke nije bilo ekonomski opravdano i da je IMT mogao uz minimalne intervencije države da nastavi sa nesmetanim radom. U situaciji kada se Vlada Srbije maksimalno trudi da izađe u susret stranim investitorima kojima daje subvencije i druge razne olakšice postavlja se pitanje zašto ne bi pomogla i preduzećima u restrukturiranju već je umesto toga veliki broj strateških preduzeća završio u stečaju a među njima i IMT.

Bivši direktor IMT-a Radoslav Radović je nedavno izjavio za Danas da bi u slučaju kada bi država imala dobru volju, odnosno ako bi odluka o stečaju u tom preduzeću bila poništena crveni traktori počeli da izlaze iz te fabrike već za šest meseci a stvorili bi se i uslovi da preduzeće nađe adekvatnog strateškog partnera .

To mišljenje deli i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ čija je sindikalna podružnica u toj fabrici bila reprezentativna i većinska. – IMT kao i IMR su školski primeri namernog i potpuno bespotrebnog guranja preduzeća u stečaj zarad interesa tajkuna i uvozničkog lobija. S obzirom da je „Sloga“ delovala u IMT-u kao većinski sindikat imam izuzetno dobar uvid u situaciju u fabrici i odgovorno mogu da kažem da nije postojao nijedan ekonomski razlog za njeno gašenje. IMT je oteran u stečaj samo zato da bi ostao bez vrednog zemljišta kojim raspolaže.

Naime IMT poseduje 34 hektara zemljišta na Novom Beogradu i devet hektara u Dobanovcima. Sasvim je izvesno da će kad tad na tom zemljištu biti izgrađeni poslovno-stambeni kompleksi te da je to osnovni razlog faktičke likvidacije IMT-a – ističe Veselinović. On naglašava da je IMT sistematski uništavan u poslednjih 15 godina i da je namerno i svesno guran u propast. – Najbolja potvrda da je to zaista tako je činjenica da iako se indijska kompanija Tafe nekoliko meseci pre nego što je IMT oteran u stečaj interesovala za kupovinu fabrike niko od nadležnih u državi nije bio raspoložen za razgovor na tu temu sa Indijcima.

U prilog tvrdnji da je IMT poslovao normalno i da nije bilo razloga za njegovo gašenje ilustruje podatak da je proizvodio traktore za zemlje poput Pakistana i Indije a narudžbe su iznosile i po nekoliko hiljada traktora. Sa ekonomske tačke gledišta potpuno je kontraproduktivno ugasiti jednu takvu fabriku. Naročito ako se uzme u obzir da skoro svako seosko domaćinstvo u svom poljoprivrednom voznom parku ima IMT-ov traktor. Dakle zainteresovanih za kupovinu traktora proizvedenih u IMT-u ima i u zemlji i inostranstvu.

Takođe postavlja se pitanje kako će poljoprivrednici koji već imaju IMT traktore nabavljati rezervne delove za njih i održavati svoje mašine u situaciji kada je fabrika faktički likvidirana – navodi Veselinović.

On ističe da je vlast u Srbiji ako želi da vodi odgovornu ekonomsku politiku dužna da promeni svoj način razmišljanja. – To znači da odluke o stečaju u nekim važnim fabrikama poput IMT-a moraju biti poništene. Država mora da pomogne tim preduzećima u početku da stanu na noge, da obnove proizvodnju i nađu strateške ili poslovne partnere. Reč je o velikom broju preduzeća koja mogu da normalno rade, odnosno da ostvaruju dobit, isplaćuju plate radnicima i dažbine državi. – naglašava Veselinović.

Branko Pavlović, privatizacioni savetnik kaže za Danas da je ranije bilo planirano da se IMT izmesti na lokaciju koju poseduje van Beograda a da se sredstva dobijena prodajom lokacije na Novom Beogradu iskoriste za razvoj fabrike na novoj lokaciji. – U vreme dok sam se nalazio na čelu Agencije za privatizaciju ta ideja je bila aktuelna. Bilo je planirano da se proda lokacija na kojoj se sada nalazi IMT. Od novca dobijenog od prodaje finansiralo bi se restrukturiranje i razvoj IMT-a na drugoj lokaciji koju poseduje. U međuvremenu se od te ideje, ne znam zašto, odustalo. Da je ona bila realizovana IMT bi još uvek postojao i normalno funkcionisao. Dakle, apsolutno nije bilo potrebe da fabrika ode u stečaj – zaključuje naš sagovornik.

    Reindustrijalizacija

– Reindustrijalizacija je u datom trenutku jedini način da srpska privreda ponovo stane na noge, da se poveća zaposlenost i poreski prihodi. U okviru tog procesa mogao bi se revitalizovati i rad IMT-a kao i mnogih drugih preduzeća u Srbiji od kojih su nadležni digli ruke – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*