Home » OBAVEŠTENJA » PROGLAS JEDINSTVENOG SINDIKATA FAP – SLOGA
PROGLAS JEDINSTVENOG SINDIKATA FAP – SLOGA

PROGLAS JEDINSTVENOG SINDIKATA FAP – SLOGA

PROGLAS JEDINSTVENOG SINDIKATA FAP – SLOGA U VEZI SA  AKTUELNIM DEŠAVANJIMA U PREDUZEĆU I CELOM PRIBOJU

             Priboj 28.10.2013. god. Opravdano nezadovoljstvo radnika stanjem u fabrici na putu su da zloupotrebe neki od onih koji snose i najveću krivicu za ovakvo stanje!

To stanje nije posledica nikakvog sastanka sa bilo kojim  ministrom u neposrednoj prošlosti, već dugogišnjeg lošeg upravljanja fabrikom i nebrige nadležnih republičkih organa za njenu sudbinu, i sudbinu svih nas koji u FAP-u radimo i koji u Priboju živimo, jer zna se šta za ovaj grad znači naša fabrika.

Ne sumnjajući u opravdanost i neophodnost organizovanja štrajka i radikalnijih oblika protesta, Jedinstveni sindikat FAP – SLOGA smatra svojom dužnošću da širu javnost obavesti o sledećem:

–          Naš sindikat se godinama bori protiv raznih zloupotreba, finansijskih malverzacija, korupcije  i lošeg rukovođenja preduzećem. U tom pogledu, smatramo da smo na istom putu na kom se nalazi i aktuelna Vlada Srbije.

–          Da je sumnjivih radnji u poslovanju bilo, navodi  i podatak o neusvajanju finansijskog izveštaja FAP-a  još od 2006. godine.

–          Da uživamo najširu podršku onih koji su neposredni svedoci i najbolji poznavaoci svih dešavanja u FAP-u, dakle radnika preduzeća, svedoči i činjenica da smo sindikat koji ima najviše članova, a da su naši kandidati na poslednjim izborima za predstavnike društvenog kapitala dobili ubedljivu većinu prilikom tajnog izjašnjavanja radnika.

–          Mi podržavamo štrajk radnika  i smatramo da je neophodno štrajkovati, ali ne podržavamo ovaj Štrajkački odbor i zahteve tog Štrajkačkog odbora. Smatramo da je najavljeni štrajk sa ovakvim štrajkačkim zahtevima , preko ostalih sindikata, pokrenut od aktuelnog i bivšeg rukovodstva fabrike,  koje namerno gura FAP u stečaj sa ciljem da se sva krivica za ovakvo stanje preusmeri prema državi. Nama je zabranjeno da uđemo u taj štrajkački odbor, jer upravo to rukovodstvo, uz nebrigu nadležnih republičkih organa, smatramo onima koji snose najveću krivicu za ovakvo stanje. Mi iznosimo opravdanu sumnju, potkrepljenu nesumnjivim dokazima koje smo na raspolaganju da pružimo  nadležnim državnim organima, da je u FAP-u bilo finasijskih malverzacija koje su umnogome doprinele ovom teškom položaju. Za te malverzacije smo direktno optužili predhodnog direktora  Mirka Stojovića, kao i sadašnjeg direktora Zorana Zakovića.

–          Ovaj štrajk i proteste zvanično predvodi Štrajkački odbor koji čine oni koji su na Skupštini preduzeća glasali za predloge rukovodstva fabrike, nasuprot našim predstavnicima koji znaju da  u Skupštini predstavljaju radnike i koji su glasali suprotno. Predsednik Štrajkačkog odbora je čovek čija organizacija sindikata na tajnom glasanju radnika za te predstavnike u Skupštini nije dobio NIJEDAN mandat. Razmislite –zašto je to tako? Istovremeno, ne dozvoljavaju da u taj Štrajkački odbor uđu predstavnici organizacije koja uživa najveću podršku radnika.

–          I da nije toga, mi ovakve štrajkačke zahteve ne podržavamo jer smatramo da su oni takvi da ne donose nikakvo trajno rešenje za FAP, i Priboj.  Plašimo se da iza svega stoje politička prepucavanja iza kojih je osnovna namera da se prikriju finansijske malverzacije koje su vršene godinama unazad, i sva krivica prebaci na nekoga u čijoj smo nadležnosti nepunih dva meseca.

–          Ali, neophodnost protestvovanja i štrajka podržavamo jer smatramo da je to jedini način da se skrene neophodna pažnja šire javnosti na probleme našeg preduzeđa, grada, pa i čitavog regiona. Podrška građana Priboja u našem protestu je dobrodošla.

Zbog svega iznetog,  Sindikat SLOGA FAD ne može učestvovati u ovom štrajku, i nikada neće učestvovati ni u jednom štrajku koji organizuje direktor preduzeća. Mi podržavamo radnike u njihovom opravdanom nezadovoljstvu, ali smatramo da je neophodno zahteve štrajka usmeriti ka dugoročnim rešenjima i ka pravim krivcima za ovakvo stanje. Mi smo spremni da predvodimo štrajk radnika sa sledećim zahtevima:

  1. 1.      Zahtevati od rukovodstva da odmah prestane sa bojkotom dostavljanja lične karte i tačnosti podataka o poslovanju FAP-a Ministarstvu privrede, jer na taj način direktno uvodi fabriku u stečaj, bez ikakve nade za nalaženje kupca ili strateškog partnera, bez obzira na to koji ministar ili Vlada budu to pokušavali.
  2. 2.      Zahtevati da se angažuje nezavisna revizorska agencija za vanrednu reviziju radi utvrđivanja stvarnog stanja zaliha u FAP-u ( nedovršena proizvodnja i zalihe u magacinu),  i da ta agencija sačini izveštaj o finasijskom poslovanju FAP-a u poslednjih 5 godina, koji , kako je to i propisano, treba da bude  osnov za tačnost podataka u ličnoj karti preduzeća.
  3. 3.      Zahtevati da se po utvrđivanju stvarnog stanja zaliha, ukoliko je istinit podatak koji je o tome rukovodstvo dostavilo Ministarstvu, rasprodaju sve zalihe koje nisu potrebne u procesu proizvodnje i na taj način isplati zarada i kratkoročno izmire najurgentnije potrebe zaposlenih.
  4. 4.      Zahtevati da Ministarstvo ispuni obećanje ministra Radulovića, dato na pomenutom sastanku, o preuzimanju svih obaveza FAP-a i na taj način fabriku učini atraktivnijom za prodaju. Do prodaje fabrike, zahtevamo od Vlade Srbije da obezbedi sredstva za isplatu zarada zaposlenima i overavanje zdravstvenih knjižica za radnike FAP-a i članove njihovih porodica.
  5. 5.      Zahtevati od Vlade Srbije da se hitno posveti rešavanju budućnosti FAP-a jer je posredno najodgovornija za ovakav položaj fabrike. Mi raspolažemo i sredstvima i znanjima za kvalitetan rad, a o značaju FAP-a za ceo ovaj region smatramo nepotrebnim i da govorimo, tako da od Vlade očekujemo maksimalno angažovanje na hitnom pronalaženju strateškog partnera za našu fabriku i otpočinjanje proizvodnje. Nama ne treba milostinja Vlade. Nama je potrebno da nam omogućite ono na šta ste po Ustavu obavezni – pravo na dostojanstven rad i dostojanstvenu naknadu za taj rad.

Apelujemo na sve radnike FAP-a, kao i sve stanovnike Priboja koji su izrazili solidarnost sa našim problemima i najavili podršku u protestima, da dobro razmisle pre nego se u neminovne proteste upuste – ko predvodi proteste, šta su stvarni motivi, i za koje ciljeve (ne neka kratkoročna rešenja)  se vredi boriti?  FAP je mnogo važan za živote svih nas. Budimo razboriti, solidarni, istrajni i složni u borbi za ispunjenje naših zahteva i ostvarenje sna svih nas – da dugoročno rešimo problem FAP-a,  a time i budućnosti naših porodica i celog Priboja.

JEDINSTVENI SINDIKAT FAP –SLOGA

Petar Petrović – predsednik

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Opravdani su ovi zahtevi. Zahteve koje smo imali priliku da cujemo od aktuelnog strajkackog odbora ne treba podrzati. Zbog jedne plate nije svrsishodno zaustaviti saobracaj i uvesti grad u blokadu. Godinama se umanjuje vrednost FAP upravo da ne bi bio prodat. Vazno je nekima koji su se okoristili da se sve zapecati i da se nikada ne otkrije sta su radili. Nikada nisam cula da direktor i aktuelna vlast organizuju strajk. Ispade da su oni veci borci za prava radnika od samih radnika. Istraga nego sta. Da vidimo zasto se salju netacni podaci, zasto je svaki tender propao, zasto nisu uplaceni doprinosi za zdravstveno osiguranje godinama,kad je na isplatnim listicima uvek stajalo da jesu.
    A vladi i resornom ministru, postepeno, kako ste sami reklio ukidanje subvencija a ne odjednom. I zasto ne pocnete od javnih preduzeca. Za Srbijagas imate da novcem poreskih obveznika obezbedite jeftino grejanje Beogradjanima a zaposlenima u Srbijagasu dobre plate, a za FAP nema. Za zeleznice Srbije ima i da se plati direktoru vecera od 250 000 dinara a za decu radniika FAP – a ni parce hleba i solja mleka. Pa i to su pare poreskih obveznika.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top