Home » OBAVEŠTENJA » JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O RADU POSTAJE FARSA

JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O RADU POSTAJE FARSA

Beograd, 25.10.2013. g – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije reaguju na postupak dostavljanja  radne verzije izmena i dopuna  Zakona o radu i zahtevaju od Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da nam ga  zvanično dostave, ali i prezentuju javnosti postavljanjem  na sajt Ministarstva.

rvUdruženim sindikatima Srbije „Sloga“ nije dostavljen predlog radne verzije izmena i dopuna  Zakona o radu, iako smo u svim dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima resornih ministarstva dobili uveravanja da će sa predlogom novog zakona ići transparentno, da će biti dostavljen svim relevantnim sindikatima i činiocima u srpskom društvu.

Ovim je buduća javna rasprava o Zakonu o radu unapred osuđena da postane samo farsa i imitacija socijalnog dijaloga!

Očigledno je da pojedini nosici vlasti i dalje ne shvataju njegovu važnost da on nesme biti skrivan od očiju javnosti  i dat samo podobnim poslodavačkim udruženjima  i privilegovanim sindikatima na uvid i razmatranje. Takođe, ovo budi i sumnju u iskrene namere kreatora nove ekonomske politike Srbije i pojedinih sindikalnih lidera da se po ko zna koji put do sada ide na neki vid trgovine kakvu smo do sada viđali. Dodatni dokaz za našu sumnju predstavllja činjenica da niko od sindikata kojima je zakon dostavljen nije javno obelodanio njegov sadržaj!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ne pristaju na gotova rešenja doneta u uskim krugovima. Zakon o radu je važno uređenje nacionalne sfere rada i on trasira put  kojim će ova zemlja i ovaj narod ići u budućnosti.

Radnu verziju izmena i dopuna  Zakona o radu, do kojeg smo došli nezvaničnim putem, postavljamo na naš veb sajt, kako bi svaki radnik, odnosno  građanin Srbije,  izvršio prelazak iz uloge pasivnog posmatrača u aktivnog učesnika u donošenju  bitnih  odluka o svom životu.

I dalje insistiramo da se na izmeni Zakona o radu i drugim zakonima raspravlja u najširem luku i pod budnim okom javnosti, s obzirom da kod onih, od kojih se najviše očekuje, i dalje ne postoji svest o neophodnoj zajedničkoj saradnji.

Svako drugo rešenje smatraćemo ništavnim!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

 

 

KLIKOM NA SLIKU POGLEDAJTE I PREUZMITE RADNU VERZIJU NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU

rv

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*