Home » OBAVEŠTENJA » Pritužba Povereniku da utvrdi diskriminaciju u MUP nad predsednikom sindikata

Pritužba Povereniku da utvrdi diskriminaciju u MUP nad predsednikom sindikata

Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije Sloga, zaposlen u MUP R. Srbije, podneo je danas Povereniku za zaštitu ravnopravnosti pritužbu zbog diskriminacije, pokretanja disciplinskog postupka i udaljenja sa rada, smatrajući da je diskriminisan u odnosu na postupanje sa visokopozicioniranim rukovodiocima  MUP-a koji neometano rade i protiv kojih nije pokrenut disciplinski postupak, iako su protiv njih podnete daleko teže krivične prijave.

Ovom pritužbom Povereniku ukazujem da sam diskrimisan isključivo zbog toga što istupam kao predstavnik sindikata i kao uzbunjivač koji javnost obaveštava o nezakonitistima u MUP i drugim državnim instiitucijama. U odnosu na druge slučajeve stavljen sam u nepovoljniji položaj jer su protiv nekih visokopozicioniranih starešina u MUP podnete krivične prijave za daleko teža krivična dela u nedležnosti Višeg Javnog tužilaštva u Beogradu i Tužilaštva za organizovani kriminal, a da protiv njih nisu pokrenuti disciplinski postupci, niti su kao ja suspendovani s posla. Posebno slučajevima koji potresaju javnost Srbije, a tiču se dela za organizovani kriminal zajedno sa bivšom državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović.

Podsećamo, Vidović je sprovodeći sindikalne aktivnosti prošle godine inspekciji rada dostavio prijavu protiv firme AD  „Putevi Užice“ i direktora Leka Korićanca zbog nepoštovanja Zakona o radu. Istog dana kada je na društvenim mrežama objavio vest da je inspekcija rada pokrenula postupak protiv dirktora i Puteva Užice, protiv njega je pokrenut je disciplinski postupak za tešku povredu radne obaveze zbog ponašanja koje šteti ugledu službe, nakon čega je udaljen sa posla – suspendovan.

Tom prilikom oduzeti su mu službena legitimacija sa značkom i po službenoj dužnosti podneta je krivična prijava zbog krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 168 Krivičnog Zakonika Republike Srbije, tvrdnjom da je u telefonskom razgovoru sa sekretaricom pretio direktoru puteva.

Presudom Osnovnog suda u Užicu 3K br. 605/21 od dana 01.06.2022. godine Vidović je oslobođen optužbi. I dalje je pod suspenzijom i čeka da mu disciplinski starešina zakaže ročište i vrati ga na posao.

Informativna služba

Više na: Poverenik da utvrdi diskriminaciju nad predsednikom sindikata

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content