Home » OBAVEŠTENJA » PREMIJERU IVICI DAČIĆU, DAN AKCIJE

PREMIJERU IVICI DAČIĆU, DAN AKCIJE

Vlada Republike Srbije

Beograd, Nemanjina 11

Premijer Ivica Dačić

Poštovani,

Udruženi sindikati Srbije Sloga, kao sinidikalna organizacija koja ne učestvuje u tzv. “socijalnom dijalogu“, jer prema parametrima postavljenim od strane tzv. “reprezentativnih” sindikata i poslodavaca, nema reprezentativnost. Već godinama u Srbiji je praktično nemoguće dokazati reprezentativnost drugih sindikalnih ili poslodavačkih organizacija, zato što tome odlučuju upravo postojeće tzv “reprezentativne organizacije“.

Zbog toga, svi drugi argumenti za dokazivanje reprezentativnosti socijalnih partnera, u ovom slučaju sindikata i poslodavačkih organizacija koji se odnose na broj članova, legitimitet ilegalitet padaju u vodu, a socijalni dijalog svodi se na praznu priču koja se plasira medijima, najčešće zarad sopstvene promocije.

I pored svega, Udruženi sindikati Srbije Sloga nisu obeshrabreni. Naprotiv, ovakav odnos “reprezentativnih” samo jača našu odlučnost da nastavimo putem slobodnog i nezavisnog sindikalnog organizovanja, kao i da ukažemo na neslaganje našeg članstva, a sigurni smo i radnika Srbije, s ekonomskim i socijalnim problemima zaposlenih u našoj zemlji, ne zanemarujući pritom interese celokupne radničke klase Evrope.

To neslaganje i sve veći revolt, osnovni je razlog da Uduženi sindikati Srbije Sloga, kao jedini sindikat organizuje protest povodom Evropskog dana akcije i generalnog neslaganja radnika Evrope s merama koje preduzima velika trojka, u nameri da pregazi sva radnička prava.

Derogiranje radničkih prava je uveliko najavljeno u Republici Srbiji, pre svega kroz najavljene izmene Zakona o radu, izmene Zakona o štrajku, kao i drugih zakona koji tretiraju radno pravne odnose. To Udruženi sindikati Srbije Sloga ne mogu da prihvate, već poručuju da su svesni da je pred njima ozbiljna sindikalna mobilnost i akcija.

Imajući u vidu iskustva s prethodnim vladama, naše sumnje i revolt potpuno su opravdani, jer sva poskupljenja, otpuštanja radnika s posla, zanemarivanje radničkih prava, korupcija, kriminal u najvišim vrhovima vlasti, ne ostavlja nam ništa drugo nego da izrazimo skepticizam da su iskrene namere aktuelne Vlade da će doprineti boljitku, odnosno da će Srbija krenuti putem gradnje države socijalne pravde, poštovanja prava i pravednosti svih njenih građana.

Poštovani gospodine Dačiću, od Vas, kao premijera, očekujemo da sledeće predloge Udruženih sindikata Srbije Sloga uzmete ozbiljno u razmatranjei ihitno nas poyiovete na razgovor.

 

Zato Vam poručujemo da NE PRISTAJEMO

– na jednostrane izmene Zakona o radu,

– na jednostrane izmene Zakona o štrajku,

– na privatizaciju javnih dobara,

– na povećanje školarina,

– na ukidanje subvencija za preduzeća u restrukturiranju,

– na korupciju,

– na uvoznički lobi.

 

Udruženi sindikati Srbije Sloga od Vlade Srbije ZAHTEVAJU

– novi sistem utvrđivanja prihoda, njegove preraspodele, uvažavanje svih relevantnih aktera koji su tome doprineli,

– jaču ulogu inspekcijskih i nadzornih organa, kada su u pitanju rad i radni odnosi,

– da se u okviru reforme sudstva izvrše korenite promene koje će, između ostalog, dovesti do toga da se uvede sud rada, koji bi se isključivo bavio radno pravnim sporovima i da se isti završavaju u zakonom predviđenom roku,

– zaštitu standarda građana Srbije, od špekulantskih i monopolističkih lanaca – oligarha i tajkuna, odnosno kontrtolu monopola i neopravdanog podizanja cena proizvoda i usluga,

– nastavak podrške kroz subvencije preduzećima, kao što su IMT, IMR, 14. ktobar, FAP, IKARBUS, a ne – da ona budu prepuštena volji jednog čoveka, pa maka se on zvao i Mlađan Dinkić.

Ovo su stavovi i zahtevi Udruženih sindikata Srbije Sloga. Spremni smo da, u konstruktivnom dijalnogu s Vama unapredima tzv „socijalni dijalog“, iako nismo tzv “reprezentativni sindikat“, ali smo organizacija koju treba ozbiljno shvatiti i uvažiti, a koju sve više radnika prepoznaje kao istinsku organizaciju koja se zalaže i bori za njihova prava i interese.

Za Udružene sindikate Srbije Sloga je razgovor o ovim pitanjima izuzetno važan pre preduzimanja bilo kakavih drugih mera. To je i razlog da Vam se obraćamo s porukom da smo potpuno spremni da s Vama hitno razgovaramo.

S poštovanjem,

Udruženi sindikati Srbije Sloga

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*