Home » SLOGA U JAVNOSTI » PREDSEDNIK SLOGE U NOVOSTIMA DANA RADIO BEOGRADA

PREDSEDNIK SLOGE U NOVOSTIMA DANA RADIO BEOGRADA

Subota, 19. oktobar 2013. Radio Beograd – NOVOSTI DANA

Ministarstvo privrede predstavilo je paket zakonskih izmena koje bi trebalo da dovedu do završetka privatizacije oko 600 preduzeća u državnom i društvenom vlasništvu. .

Preduslov za okončanje privatizacije tih firmi koje zapošljavaju više od 50 hiljada radnika jeste dostavljanje podataka o ličnim kartama preduzeća sa detaljnim podacima o poslovanju.

[jwplayer mediaid=“2512″]

KLIK NA SLIKU – PRESLUŠAJTE!

Bez tog dokumenta, ministarstvo neće odobravati subvencije koje su im neophodne za isplatu zarada i kakvo takvo funkcionisanje do dolaska novih vlasnika. Javnost u radu kakvu zahteva od firmi, ministar će, kaže , zahtevati i u postupanju državnih službenika koji će rukovoditi prodajom preduzeća.

Sindikalci i analitičari, međutim, upozoravaju da,  tek treba da se dokaže, postoji li dovoljna politička pa i šira društvena podrška za tako ambiciozan plan.  Ubrzana privatizacija trebalo bi prema očekivanjima ministra Radulovića da reši još jedan problem – ogromnu potrošnju države na firme u restruktuiranju.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže da njegova organizacija podržava nameru ministarstva da reformiše sistem subvencija. Veselinović, međutim, upozorava da uslovljanje isplata subvencija dostavljanjem lične karte preduzeća stavlja radnike u neravnopravan položaj, pošto se već pokazalo da direktori tih firmi nisu radi da otkriju podatke o poslovanju, pa je tek svaki četvrti dostavio svu dokumentaciju.

“ To je jedan veliki problem, zato što su radnici, na neki način, stavljeni kao taoci, kao žrtve, jer oni neće moći da dobiju plate, odnosno novac od države dok se sve to ne uredi“ – kaže  Veselinović.

Sindikat Sloga je zato u saopštenju pozvao ostale ministre da se izjasne podržavaju li ili ne zakonske izmene koje predlaže Radulović, pošto je na jučerašnjoj konferenciji „Restart“ upadljivo izostalo prisustvo njegovih kolega iz Vlade.

Isto onako kako je i sam Radulović upadljivo izostao sa prezentacije vladinih mera štednje!

Priredila : Informativna služba Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*