Home » OBAVEŠTENJA » Predsednik „Sloge“ posetio “Falc East” u Knjaževcu

Predsednik „Sloge“ posetio “Falc East” u Knjaževcu

Konstatovano je da je u prethodnom periodu bilo određenih problema u komunikaciji između sindikata i poslodavca, kao i na relaciji poslodavac – centrala Sloge, ali da su ti problemi detektovani i da se više neće ponavljati.

Beograd, 10.01.2018. g – Predsednik Udruženih sindikata Srbije Željko Veselinović na poziv rukovodstva italijanske fabrike “Falc East” iz Knjaževca posetio je utorak 9. januara tu fabriku i zajedno sa predsednikom našeg sindikata u toj kompaniji Vladimirom Dragićevićem imao višesatne razgovore sa direktorom proizvodnje i prvim čovekom firme Stefanom Dvojakovićem.

Dragičević, Dvojaković, Veselinović – “Falc East”

Konstatovano je da je u prethodnom periodu bilo određenih problema u komunikaciji između sindikata i poslodavca, kao i na relaciji poslodavac – centrala Sloge, ali da su ti problemi detektovani i da se više neće ponavljati.

Predstavnici poslodavca izneli su svoje argumente i probleme poslovanja, ali isto tako i pozitivne stvari koje su urađene od dolaska novog menadžmenta pre tačno godinu dana, poput uvoza novih mašina i izrade novih hala, istakavši činjenicu da “Falc East” prilikom kupovine nekadašnje fabrike “Leda” koja se takođe bavila proizvodnjom obuće pre 13 godina, nije dobijao i ne dobija subvencije od države Srbije.

Predstavnici sindikata i poslodavca su se složili da ne može i ne sme više biti prepreka u pregovorima i da kolektivni ugovor mora biti potpisan u zakonskom roku.

Konstatovano je da zarade nisu velike i da glavni akcenat kolektivnog ugovora mora biti fokusiran na bolji materijalni položaj zaposlenih i na povećanje zarada koje su danas malo više od minimalca.

Predstavnici menadžmenta će prema tvrdnji sindikata dati sve od sebe da ubede vlasnike kompanije da je to veoma važna stavka.

Veselinović je tokom posete fabrici imao priliku da obiđe sve proizvodne pogone i svako radno mesto i da razgovara direktno sa radnicima u proizvodnji.

Veselinović – “Falc East”

–  Moram da naglasim da sam prijatno iznenađen da se u fabrici zadržao dobar deo nekadašnjih prava, jer radnici za razliku od drugih sličnih firmi u Srbiji koji su u rukama strane kompanije ovde ne rade pod presijom i pritiskom, nemaju normu i mobing što je velika retkost za današnje vreme, kazao je Veselinović

Nakon obilaska fabrike on je prisustvovao i sastanku odbora sindikata na kome se razmatrala ponuda o pristupanju na izradi kolektivnog ugovora.

Ćlanovi sindikata Sloga “Falc East”

– Ja lično moram da iskažem zadovoljstvo postignutim dogovorom jer je ovo pokazatelj da se pregovorima može doći do rešenja i ujedno bih pozvao sve poslodavce da uvek prednost daju pregovorima a ne štrajku. To se posebno odnosi na one poslodavce koji guše slobodno sindikalno organizovanje, zanemarujući činjenicu da je cilj i sindikata i poslodavca da svaka firma uspešno posluje, da radnik zarađuje i da svi budu zadovoljni.

Veselinović je posebno pohvalio ceo odbor sindikata Sloga zbog hrabrosti, mudrosti i dobre organizovanosti, s obzirom da je od 1000 zaposlenih u toj kompaniji oko 700 radnika u sindikatu Sloga.

–  Isto tako moram da pohvalim i predstavnike menadžmenta na čelu sa direktorom proizvodnje Stefanom Dvojakovićem koji su u poslednjem trenutku pokazali spremnost za dogovor i kompromis, istakao je prvi čovek Sloge.

Info Sloga

 

 

..

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Mobinga ima puno. Norme mema jedino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*