Home » ПРЕНОСИМО » Постоји законска обавеза да закон прође расправу
Постоји законска обавеза да закон прође расправу

Постоји законска обавеза да закон прође расправу

Програмски директор Транспарентости Србија Немања Ненадић изјавио је да је, према Закону о државној управи и Пословнику Владе, обавеза да се нацрти закона поставе на јавну расправу

CaptureНенадић је у изјави агенцији Бета критиковао изјаву потпредседнице Владе и министарке државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички да су грађани кроз изборе одлучили о новинама међу којима је и закон о раду, тиме што је већина гласала за реформе.

„Било би добро да је то што је министрака Удовички рекла истина, да смо имали прилике да се на изборима опредељујемо на основу конкретних програма, увида у конкретна решења, али, нажалост, нисмо имали такву прилику“ истакао је он.

Према његовим речима, претходна изборна кампања, као и раније, није садржала расправу о конкретним законским решењима, па тако ни о изменама закону о раду.

„Пре избора у децембру прошле године у јануару ове била је расправа о Нацрту закона о раду, али подаци са те расправе, односно шта је прихваћено, а шта је одбијено, никада нису саопштени. Уместо тога у јуну се појавила нова верзија закона која није формално изнета на јавну расправу нити је предочено у чему се разликује од претходне“ рекао је Ненадић.

Он је прецизирао да из Закона о државној управи и Пословника Владе произилази обавеза да се Нацрт закона постави на јавну расправу, да она мора да траје минимум 20 дана, као и да се објави на сајту Министарства, е-управе.

„Случајеви када се закони износе на јавну расправу у великој су мањини. Многи прописи усвојени су без икакве јавне расправе или након оне која није укључила могућност да сви учесници добију одговоре о томе зашто су неки предлози прихваћени или одбијени“ рекао је Ненадић.

Он је оценио да забрињава то што нема гаранција у погледу будућег поступања владе када буде предлагала важне законе као што је закон о раду.

„Обавеза је да се јавна расправа организује у припреми сваког закона који битно мења уредјење неке области или ако посебно занима јавност“ истакао је Ненадић.

Како је нагласио, кршење Закона о државној управи у погледу јавних расправа је често, али не постоје санкције прописане за такве случајеве, па искључиво од политичке воље у влади и скупштини зависи хоће ли закон који није прошао расправу бити усвојен.

Бета

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top