Home » OBAVEŠTENJA » Položaj radnika u Srbiji ravan nuli

Položaj radnika u Srbiji ravan nuli

Beograd, 4. april 2015. — Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, gostovao je u emisiji „Vesti plus“ regionalne televizije Šabac, autora i voditelja Marka Maksimovića.

Capture

Veselinović je govorio o efektima zakona o radu koji je usvojen pre devet meseci, za koje je rekao da su ravni nuli.

On je kazao da se sve ono šta su govorili pre njegovog usvajanja nije obistinilo, jer se u praksi zakon pokazao samo kao dobar argument za lakše otpuštanje radnika.

„On nije doneo ništa pozitivno, niti se tako nešto nazire u budućnosti, osim mogućnosti nastavka stranačkog zapošljavanja. I radnici i sindikati su izgubili svoja prava“, ocenio je on.

Kada je u pitanju sudbina ljudi u preduzećima u restruktuiranju i u javnom sektoru koje očekuju otpuštanja, lider Sloge je kazao da je njihova sudbina veoma teška, posebno zato što ne postoje jasni kriterijumi države šta je to javni sektor .

„Viškovi postoje u javnim preduzećima i državnim agencijama kao posledice partijskog zapošljavanja, ali nikako u zdravstvu, školstvu, policiji i sl.“, ocenio je on.

Za industriju je kazao da je u kolapsu, da nema reindustrijalizacije i da se ide na spontano gašenje preduzeća da se ne bi izazvao socijalni bunt.

Radnici u takvim preduzećima ne primaju plate mesecima, pa iz očajanja napuštaju preduzeća uz socijalni program kako bi uzeli novac i isplatili nagomilane dugove.

Veselinović je ocenio da država do sada nije vodila računa o velikim gigantima i da će većina preduzeća u restruktuiranju otići pod stečaj.

On je naveo primer fabrike „IMT“, koja je od nekadašnjeg giganta spala na 300 radnika i gde se sada čeka rasprodaja imovine koja je prilično velika.

Čelnik Sloge je ocenio da je propadanje srpskih preduzeća počelo devedesetih godina prošlog veka po uvođenju sankcija, kao posledica zastarele tehnologije i gubitka tržišta.

„Mi danas nismo država koja može da se bavi teškom industrijom i u igrama velikih smo samo „šrafciger industrija“ gde nam radnici rade za minimalac. Ostaje nam da se bavimo poljoprivredom i to onom osnovnom, ali to nije dovoljno da bi država mogla da opstane“ rekao je Veselinović i ukazao da je Srbiji neophodna reindustriijalizacija.

On je takođe ocenio i da nemamo zakone koji štite domaće proizvođače i da postoji jak uvoznički lobi.

Capture2

Kada je u pitanju krivica za opšte stanje u svetu rada, predsednik Sloge je ukazao da odgovornost leži i na sindikatima koji se nisu snašli i to isključivo zbog lošim međusobnih odnosa.

„Nismo uspeli da u ključnim situacijama ostanemo jedinstveni i da zajednički nastupamo“, rekao je on i ukazao da sindikalna scena još uvek nije uređena zakonom, čime država generalno vodi jednu veliku antisindikalnu kampanju.

Veselinović je ukazao da se sindikalno zalaganje za radnike u Srbiji svelo na zahteve za reprezentativnošću i da je ono u senci benefita i imitacije socijalnog dijaloga, jer gotovo u svim ključnim trenucima sindikati na platnom spisku države pristaju na sve ono šta je štetno po radnike.

„Država mora da prestane sa finansiranjem sindikata kroz njene institucije, jer ti sindikati nemaju interesa da uđu u konfrotaciju sa vlašću. Dokle god je tako radnici će nastaviti sa propadanjem, jer sindikati koji žele da im pomognu nemaju snage, dok oni koji to mogu ne žele zbog ličnih interesa, a to je nažalost naša surova realnost“

Veselinović je tokom emisije govorio i o štrajku prosvetnih radnika, o tome zašto je opstanak smederevske Železare važan za državu, o sindikalnom organizovanju u privatnim preduzećima, gde i ovog puta nije izostavio južnokorejsku „Juru“ kao najnegativniji primer poslodavca u Srbiji.

Više o ovome možete pogledati u nastavku, video prilogu TV Šabac.

 

Informativna služba

 

 

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content