Home » OBAVEŠTENJA » Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti PKU za zdravstvene ustanove
Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti PKU za zdravstvene ustanove

Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti PKU za zdravstvene ustanove

Beograd, 7. februar 2015. — Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti nedavno potpisanog Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajna i jedinica lokalne samouprave.

Naime, odredbama članova 128. i 129. PKU direktno se diskriminišu prava predstavnika sindikata čiji sindikati nisu stekli svojstvo reprezentativnosti.

ustavOvim aktom koji je stupio na snagu 14. januara ove godine, a koji su potpisali resorni ministar Zlatibor Lončar i reprezentativni sindikati, u potpunosti su isključena prava sindikalnim poverenicima čiji sindikati nisu reprezentativni, a koja se odnose na plaćeno odsustvo za sindikalni rad i uvećanu osnovicu, zagarantovana Zakonom o radu.

Poseban apsurd je da se PKU primenjuje na sva lica i sve sindikate koji su registrovani, pa i na one koji nisu potpisnici navedenog akta, i da im je na taj način uskraćeno zagarantovano pravo da su „pred Ustavom i zakonom svi jednaki“.

U nastavku teksta pogledajte inicijativu za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu Srbije.

 

Informativna služba

Klikom na sliku otvoriće vam se dokument u PDF formatu

1

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top