Home » OBAVEŠTENJA » ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O ZOR-u

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O ZOR-u

Beograd, 26. jun 2014.godine – Izmenama postojećeg Zakona o radu Srbija neće dobiti manju nezaposlenost i upošljavanje radnika, veće investicije, kao ni smanjenje sive ekonomije. Naprotiv, sa predloženom sadržinom on će radnike pretvoriti u jeftinu radnu snagu na smanjenom tržištu rada, ocena je gotovo svih učesnika današnje otvorene javne rasprave o Zakonu o radu koju su organizovali Udruženi sindikati Srbije “Sloga” u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Capture

Novi Zakon o radu najavljuje generalnu makroekonomsku politiku vlade, koja ga donosi  pod pritiskom krupnog kapitala i uopšte se ne bavi posledicama koje mogu nastati nakon njegove primene.

Verzije predloga zakona su se dosad nametale iz više pravaca, od Ministarstva rada, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao mogući marketinški trik, jer ni sindikati, niti  javnost znaju –  ko ga je napisao,niti se znaju koja se rešanja promovišu i šta se želi tačno njima postići.

Vidljiva je tendencija da se on, kao i drugi sistemski prateći zakoni donesu na brzinu, bez saglasnosti sindikata i kvalitetne rasprave u društvu, da će ga vlada, tzv.“prelamanjem” poslati u skupštinsku proceduru na usvajanje,  ali i dalje ostaje nejasno – ko će i na koji način preuzeti odgovornost za posledice ukoliko se njegovom budućom primenom ne ostvare očekivani rezultati?

Najavama da će država da prelomi, šalje se jasna poruka da će se on isključivo prelamati preko leđa radnika, posebno preduzeća u restruktuiranju, u kojima će nakon primene sistemskih zakona uslediti masovni otkazi i time se generalno na tržištu rada povećati i broj nezaposlenih, što neminovno vodi ka padu cene rada i padu prosečne cene rada, a time i do generalnog pogoršanja položaja radnika u Srbiji.

Predsednici sindikata, Udruženih sindikata “Sloga”, Konfederacije slobodnih sindikata i Industrijskog sindikata Srbije, složili su se da bi svi sindikati u Srbiji trebalo da se suprotstave ovakvom predlogu zakona i da bi trebalo da se koncentrišu na zajedničku akciju koja bi jedino imala smisla, dala konkretne rezultate, i da se poziv na saradnju pre svega očekuje iz sindikata koji su učestvovali u dosadašnjem pregovaranju i koji tvrde da su od strane vlade prevareni.

Na današnjoj otvorenoj javnoj raspravi o Zakonu o radu, učestvovali su eminentni stručnjaci iz oblasti radnog zakonodavstva, predstavnici sindikata, udruženja poslodavaca iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća,  stručne javnosti, nevladinih organizacija i medija .

Uskoro opširnije + video prilog!

Informativna služba USS “Sloga”

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*