Home » SLOGA VESTI » Obeležen Dan sindikata i osam godina od osnivanja

Obeležen Dan sindikata i osam godina od osnivanja

Beograd, 24. decembar 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ održali su danas u Beogradu svečanu sednicu, a zatim i skroman koktel za predstavnike svojih sindikalnih organizacija povodom Dana sindikata i osam godina od osnivanja.

IMG_9324

U uvodnom izlaganju sednice koja je bila više svečana, kraći usmeni Izveštaj o radu za protekli period podneo je predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

On se u svom obraćanju osvrnuo na period tokom 2015. godine za koji je rekao da je bio dosta „mučan i težak“, kako po sindikat tako i po sve one koji u Srbiji žive od svoga rada.

„Ovu godinu smo napokon završili sa onima koji su pokušali da nas razbiju. Dobijena je sudska presuda, tužilaštvo je odbacilo neosnovane krivične prijave protiv mene, dok će za nanetu štetu morati da odgovaraju svi koji su učestvovali u tom sramnom činu“, rekao je on.

Capture

On je istakao i da je u proteklom periodu bilo problema sa registracijom novih sindikata, što zbog sudskog spora, što zbog opstrukcije samog Ministarstva rada.

Međutim, kako je kazao „uprkos takvoj situaciji koja nas je pratila, uspeli smo da povratimo većinom sve sindikate i osnovali smo veći broj novih, što ukazuje da je poverenje radnika u naš sindikat uprkos svemu veći“

3

Čelnik Sloge je naglasio da je situacija u državi veoma teška jer je dosta firmi i preduzeća tokom godine otišlo u stečaj.

„Pokušavamo koliko god možemo da uvek izeđemo na teren. Vodimo nekoliko sudskih sporova u ime naših članova i aktivista, pratimo aktulenu situaciju i probleme našeg članstva na terenu i u preduzećima“.

IMG_9336

Veselinović je upozorio da će i naredna 2016. godina biti još teža, jer se pored dosadašnjeg smanjenja plata i kupovne moći nastavlja sa gašenjem radnih mesta.

„Biće problema. Očekuju su otpuštanja, a najveći problem je nedostatak minimuma solidarnosti među sindikatima“, istakao je čelnik Sloge i naglasio da je socijalni dijalog u Srbiji obesmišljen i da on u pravom smislu ne postoji, i da je time uloga „Sloge“ kao sindikata zaštitnika radnika mnogo veća.

IMG_9357

„Sindikat ne sme da ćuti“, naglasio je Veselinović i najavio posle novogodišnjih praznika redovnu sednicu Glavnog odbora sa teškim temama, na kojoj će se razmatrati dalja strategija sindikata i pravac delovanja za naredni period.

1

Nakon uvodnog dela prešlo se na svečani, gde su aktivisti sindikata imali prilike da među sobom razmene po koju reč i podele svoja iskustva u sindikalnom radu koji ostvaruju u svojim firmama, preduzećima i kolektivima.

 

Informativna služba

 

Foto: Sloga

IMG_9425

IMG_9422

IMG_9418

IMG_9414

IMG_9399

IMG_9380

IMG_9371

IMG_9375

IMG_9364

2

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content