Home » OBAVEŠTENJA » Ne prihvataju manje od 300 evra po godini radnog staža

Ne prihvataju manje od 300 evra po godini radnog staža

Izvor: Danas, 7. jul 2016.
Autor: Gojko Vlaović. –

Iako im je obećano da će u slučaju da se opredele za otpremnine dobiti po 300 evra po godini radnog staža radnicima Fabrike automobila Priboj iz Vlade Srbije sada poručuju da je to neostvarivo i da će kao naknadu dobiti 100 evra manje po godini staža, saznaje Danas.

Miroslav Mršević, sekretar Jedinstvenog sindikata „Sloga“ FAP, kaže za naš list da su radnici tog preduzeća, njih oko 500, koji su se opredelili za otpremnine izigrani od strane nadležnih.

danas_logo– Pre mesec dana potpisali smo sporazum po kome se radnicima koji odlaze iz preduzeća garantuje 300 evra po godini radnog staža. Dogovoreno je da sumu od 200 evra po godini radnog staža obezbedi Vlada Srbije a da se ostatak od 100 evra po godini staža obezbedi tako što bi opština Priboj od države kao vlasnika dobila imovinu fabrike za proširenje industrijske zone koju bi prodala i od tog novca finansirala deo dogovorene otpremnine za radnike.

Sada pak ljudi iz Vlade poručuju da je tako nešto nemoguće po našim zakonima, da to takve transakcije nikako ne može da dođe te traže da radnici FAP-a potpišu sporazum u kome bi iz fabrike otišli sa 200 umesto 300 evra po godini radnog staža. U slučaju da se odbije potpisivanje takvog sporazuma preti se da će FAP umesto u UPPR otići u stečaj – objašnjava Mršević.

On dodaje da su radnici FAP-a njega ovlastili da bude osoba koja će u ime zaposlenih potpisati sve dokumente vezane sudbinu preduzeća.

– Ja sporazum koji je ponuđen a po kome radnici ne dobijaju 300 evra po godini radnog staža nisam hteo da prihvatim jer je na štetu zaposlenih. Em je fabrika odnosom Vlade Srbije prema njoj faktički likvidirana jer sa posla odlazi 500 od oko 550 zaposlenih em se uskraćuju dostojanstvene otpremnine. Međutim predstavnici vlasti su taj sporazum ponudili na potpisivanje sindikatima koji su odavno ostali bez radničke podrške i čelnici tih sindikata su ga i potpisali iako to nije volja zaposlenih u FAP-u – navodi Mršević.

Prema njegovim rečima za sutra je u Skupštini opštine Priboj zakazan sastanak sa njenim čelnicima i sindikalcima koji su potpisali sporazum kako bi se našao izlaz iz novonastale situacije.

– Radnici su veoma ljuti što je u njihovo ime potpisano nešto iza čega oni ne stoje i što ne prihvataju. Iskreno se nadam da će u razgovoru sa nadležnima u opštini biti nađeno neko rešenje jer radnici FAP-a ne odustaju od svih zahteva da otpremnine budu u iznosu od 300 evra po godini radnog staža – zaključuje Mršević.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*