Home » OBAVEŠTENJA » Sindikat „Sloga“: Leskovačka javna preduzeća krše zakon i zapošljavaju nove radnike

Sindikat „Sloga“: Leskovačka javna preduzeća krše zakon i zapošljavaju nove radnike

Izvor: jugmedia.rs, 4. jul 2016.

Autor: Dragan Marinkvić. –

LESKOVAC – Iz povereništva Ujedinjenih sindikata Srbije ( USS ) ”Sloga” za Leskovac  tvrde da se u mnogim gradskim  preduzećima i ustanovama dešavaju stvari koje ponajmanje imaju veze sa zakonom i kao primer navode Istorijski arhiv gde je novi radnik primljen na mesto zaposlenog koji je u procesu racioanlizacije ostao bez posla.

Iz „Sloge“ upozoravaju da niko do nadležnih iz gradske vlasti nije našao za shodno da na to reaguje.

„Gradske vlasti su potpuno ravnodušne na grubo kršenje zakona i uredbi jer u ovoj ustanovi na odredjeno vreme radi više od deset odsto zaposlenih, a racionalizacija   je u potpunosti izigrana jer je na mesto radnika koji je u procesu racionalizacije raskinuo radni odnos na neodredjeno vreme, posle nekliko dana primljen novi radnik„, ističe poverenik „Sloge“ Ivan Krstić.

Reč je o Istorijskom arhivu, ustanovi od izuzetne važnosti za očuvanje kulturne baštine našeg kraja.

On tvrdi da lokalna vlast ne poziva direktora Istorijskog arhiva na odgovornost nego uporno koristi svaku priliku da pohvali njegov rad.

„To nam govori da je ovo nije usamljeni slučaj, već da se takva praksa sprovodi  i u drugim preduzećima i ustanovama gde je grad Leskovac osnivač.Kakav je smisao postojanja procedure za donošenje osnovnih akata kada to ne pošuju oni koji bi najviše trebalo? Kakav je smisao racionalizacije ako ista sredstva iz budžeta moraju biti odvojena jer je  broj radnika nepromenjen?„, pita se Krstić.

Zaključuje  je ovo način da se otpuštanjem stvori prostor za prijem partijskih kadrova i upozorava javnost da je ovakvim  ponašanjem gradska vlast  pokazala  još jednom da jedini zakon koji  primenjuje jeste zakon sile, čime je zloupotrebila poverenje građana.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content