Home » OBAVEŠTENJA » NAJAVLJENI SASTANAK SSF I SSSS SE NIJE ODRŽAO

NAJAVLJENI SASTANAK SSF I SSSS SE NIJE ODRŽAO

BEOGRAD, 16. januar 2014. – Radni sastanak  Predsedništva  Srpskog sindikalnog fronta sa Ljubisavom Orbovićem, predsednikom  Saveza samostalnih  sindikata  Srbije i saradnicima, koji je na zahtev SSF zakazan za danas, 16. januara 2014. godine, u 12 časova, u prostorijama Saveza –  NIJE ODRŽAN.

IMG_1665

I pored naše najbolje namere da se spreči svako dalje cepanje srpske sindikalne scene i da se sve buduće aktivnosti sindikata  usmere u pravcu zajedničkog  koordinsanog delovanja vezanih za donošenje sistemskih zakona iz oblasti rada, nismo naišli na razumevanje kolege Orbovića, koji se unapred i putem javnosti izjasnio da će prihvatiti sastanak, ali to nije učinio, već je poslao poruku „da bi svako institucionalizovanje saradnje sa drugim sindikatima, bilo samo gubljenje vremena, a da bi i delovanje na dva-tri fronta čak bilo i korisnije“.

U takvoj i unapred najavljenoj atmosferi, svaki dijalog  gubi smisao, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se fokus sa najavljene teme sastanka od strane SSSS gura u pravcu stare priče:  ko je u Srbiji “reprezentativan“  i ko ima pravo da zastupa radnike u Srbiji ?  Iskreno, od lidera sindikata koji se “diči reprezentativnošću“ očekivali smo veću sindikalnu harizmu kao čoveka sposobnog da prepozna trenutak neophodnosti zajedničkog delovanja i saradnje !?

Nesumnjivo je da je reprezentativnost sindikata važna tema, međutim, u trenutku kada se radnicima Srbije nameće set sistemskih zakona koji im dodatno umanjuju dosadašnja prava, za SSF to niije pitanje kojim treba  sada da se bavimo.  Pitanje budućeg načina sindikalnog organizovanja, uređenja i utvrđivanja reprezentativnosti, treba da bude stvar međusobnog dogovora, odnosno – kojim će se zakonom ta pitanje urediti – Zakonom o radu ili nekim posebnim zakonom koji bi tu oblast definisao?

SSF kao odgovorna sindikalna koalicija ostaje i dalje otvorena za saradnju sa svima i neće sprečavati svoje članice i njihovo članstvo da učestvuje u protestima , ma ko ih organizivao,  jer je interes radnika veći i širi od bilo koje sindikalne organizacije i lidera koji ih predvode. Takođe, uvereni smo da će vreme biti najbolji pokazatelj da li smo u pravu, a sveukupno sindikalno članstvo doneti sud o tome.

SSF će u skladu sa aktuelnim političkim dešavanjima i najavom mogućih raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji , donositi sve dalje odluke u vezi svojih aktivnosti, obzirom da bi njihovim raspisivanjem došlo i do prestanka aktivnosti usvajanja najavljenih zakona,  jer bi  Vlada i skupštinska većina postala tehnička bez pravnog mandata za izglasavanje.

SSF je do sada organizovao pet Konvencija u većim gradovima Srbije i veliki radnički protest “Radnik nije rob!“, 10. decembra prošle godine, sa koga je upućen apel javnosti da se masovnim protestima radnika pridruže svi oni koje će predložene izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku dovesti u ropski položaj ako bude usvojen u Skupštini Srbije. Srpski sindikalni front sačinjavaju, Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženih sindikati Srbije “Sloga”, Industrijski sindikata Srbije  i Sindikat srpske policije.

SRPSKI SINDIKALNI FRONT

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*