Home » OBAVEŠTENJA » NA POMOLU JOŠ JEDNA MOGUĆA MANIPULACIJA

NA POMOLU JOŠ JEDNA MOGUĆA MANIPULACIJA

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od Vlade Srbije povlačenje iz procedura  svih predloženih sistemskih zakona Ministarstva rada i privrede i upozoravaju javnost na još jednu moguću podvalu i manipulaciju sa radnicima preduzeća u restruktuiranju od strane Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”.

Manipulacija se sastoji u dobro isplaniranim i dogovorenim aktivnostima na relaciji ova dva sindikata i direktora preduzeća u restruktuiranju sa jedne, i Vlade Srbije i resornih ministarstva sa druge strane, tako što bi se „bukom i galamom“  izmanipulisalo  radnicima tih preduzeća i na kraju napravio kompromisni  dogovor po kojem bi se radnicima isplatio koji dinar više, ugasile firme, proglasila sindikalna „pirova“ pobeda, a radnici ostali bez posla, na ulici i bez budućnosti.

Scenario manipulacija smo videli i osetili više puta, a poslednji je odbijanje zajedničke saradnje  sa Srpskim sindikalnim frontom, što nam daje za pravo da  tumačimo kao osnov sumnje da postoje duboki interesni razlozi da se spreči uvid u iskrene namere ovih sindikata. Drugi osnov za sumnju je njihova dosadašnja nezainteresovanost za utvrđivanjem odgovornosti u propadanju preduzeća i više decenijskom odobravanju pljačkaške privatizacije, u kojima je izostao zahtev za odgovornošću onih koji su ta preduzeća doveli u sadašnju poziciju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju da se od strane nadležnih organa pročešljaju imovinske karte direktora i menadžmenta preduzeća u restruktuiranju, utvrdi odgovornost u njihovom dosadašnjem poslovanju i načinu na koji je trošen novac, a zatim da se pronađe model za oživljavanje preduzeća na duže staze, postave odgovorni i nestranački direktori, pronađu strateški partneri, oživi proizvodnja i time spasu čitavi gradovi Srbije kojima preti izumiranje zbog migracija ljudi ka većim gradovima u potrazi za poslom.

Za udružene sindikate  Srbije „Sloga“ je neprihvatljivo bilo koje drugo rešenje koje bi išlo na štetu radnika, koje bi donelo gubitak radnih mesta i stvaranje armije nezaposlenih.

 

Informativna sžba USS Sloga

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*