Home » OBAVEŠTENJA » DAČIĆ DA UPOZORI RADULOVIĆA
Без разумевања?

DAČIĆ DA UPOZORI RADULOVIĆA

Beograd, 20. januar 2014. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, zbog sve češćeg i gotovo svakodnevnog  žigosanja u javnosti  sindikalnog pokreta od strane ministra privrede  Saše Radulovića, tvrdnjama da su sindikati velika sindikalna industrija i paraziti sistema, zahtevaju od premijera Ivice Dačića da na današnjoj sednici kolegijuma Socijalno ekonomskog saveta interveniše, upozori svog kolegu Radulovića na opasnu huškačku politiku koju sprovodi protiv sveta rada,i istovremeno zatraži povlačenje iz procedura  svih predloženih sistemskih zakona Ministarstva rada i privrede čiji predlozi nisu doneti u duhu tripartitnog odlučivanja i ozbiljnje javne rasprave.

Vladi Srbije poručujemo da država nema prava  da se meša u unutrašnja pitanja sindikata i njihovo uređenje, ali  je u obavezi da  građanima, poreskim obveznicima,  u interesu demokratskog duha i prava na informisanje, jasno kaže  –  koliko Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granskih sindikati „Nezavisnost” koštaju državni budžet , koliko im je u poslednjih 5 godina uplaćeno novca i koliko im se u ovom trenutku odvaja i daje za rad u socijalno ekonomskim savetima, Upravnim odborima preduzeća i svim drugim osnovama o kojima javnost, kao ni mi, nije obaveštena.

“Odgovorno tvrdim da Udruženi sindikati Srbije “Sloga”  nikada nisu od države primili ni jedan jedini dinar i da sindikalno rukovodstvo ovog sindikata živi isključivo od primanja iz sindikalne članarine, stoga pozivam sve sindikalne lidere, posebno ova dva sindikata da,  javno pokažu svoje imovinske karte, primanja i naknade, jer nam je dosta obesmišljavanja sindikata kao jedine institucije zaštite radnika. Mene bi bilo sramota da sutra stanem pred radnike preduzeća u restruktuiranju koji traže zaostale plate i overu zdravstvenih knjižica, a da pri tom kao predsednik sindikata  imam primanja veća od 200 hiljada dinara, koliko i  sam Ljubisav Orbović, predsednik SSSS  ne spori da ima – samo je pitanje od čega i od koga?”,  kaže Željko Veselinović, predsednik USS Sloga.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ se zalažu da sindikati i njihovi lideri u budućnosti žive isključivo od  članarine zaposlenih, bez doniranja od strane države, da se osnivanje sindikata izuzme iz sadašnjeg predloga Zakona o radu i donese poseban zakon u okviru Ustava, a da se nakon toga, bez mešanja države i uz medijaciju MOR-a krene u prebrojavanje stvarnog članstva i utvrđivanja ko u Srbiji ima pravo da zastupa radnike? Nakon toga na red dolazi i podela sindikalne imovine koja je neopravdano i nesrazmerno u rukama jednog sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije, sindikata u dvodecenijskom restruktuiranju.

Bez rešavanja budućeg statusa  sindikata u socijalno ekonomskog dijalogu, Udruženi sindikati Srbije “Sloga”  neće podržati ni jedan reformski zakon koji predlaže država!

U Beogradu, 20. januara 2014. godine

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*