Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI ŽELVOZA PRETE ŠTRAJKOM GLAĐU
Radnici jedne od najstarijih srpskih fabrika za remontovanje šinskih vozila u Srbiji, osnovane i puštene u rad daleke 1916.godine, gotovo vek kasnije, bore se za elementarna prava po osnovu rada.

RADNICI ŽELVOZA PRETE ŠTRAJKOM GLAĐU

Smederevo, Beograd, 20. januar 2014. – Radnici  Želvoza, koji su šesti dan u protestu, u zgradi Opštine Smederevo, odlučili su da od sutra dodatno radikalizuju proteste, sa mogućnošću stupanja u masovni štrajk glađu, ukoliko im se danas, a najkasnije do sutra ujutro niko od predstavnika vlasti ne obrati i primi petočlanu delagaciju sindikata na čelu sa direktorom Zoranom Jokićem.

Radnici jedne od najstarijih srpskih fabrika  za remontovanje šinskih vozila u Srbiji, osnovane i puštene u rad daleke 1916.godine, gotovo vek kasnije, bore se za elementarna prava po osnovu rada.

Radnici jedne od najstarijih srpskih fabrika za remontovanje šinskih vozila u Srbiji, osnovane i puštene u rad daleke 1916.godine, gotovo vek kasnije, bore se za elementarna prava po osnovu rada.

Odluku su doneli danas, nakon sastanka sa Zoranom Jokićem, generalnim direktorom fabrike Želvoz, koji je im je rekao da će uputiti dopis za prijem delegacije rukovodstva fabrike i predstavnika petočlane delegacije sindikata, među kojima je i predsednik  sindikata Sloga – Želvoz.

Predstavnici sindikata su nakon sastanka sa rukovodstvom fabrike, izvršili analizu dosadašnjih aktivnosti i doneli odluku da se od sutra, 21. januara radikalizuje protest i da se pored nekih drugih uznenađenja  razmotri i štrajk glađu!  Njima će se u protestima pridružiti i preostalih 400 radnika fabrike, od ukupno 869,  koliko ih je ostalo u ovom, nastarijem i najpoznatijem srpskom preduzeću za remont šinskih vozila.

“Na ovak korak smo primorani, jer je izostao neposredni kontakt sa predstavnicima države i odgovornim ljudima iz Ministarstva privrede, kao i prijem kod prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, kome smo takođe, 17. januara uputili dopis za sastanak na kome bi mu izložili naše probleme. Sada je sva odgovornost na Vladi Srbije i Ministarstvu privrede”, kaže Miki Nojić, predsednik  sindikata Sloga – Želvoz.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” ocenio je da je nerešavanje problema radnika Želvoza dokaz da u Srbiji socijalni dijalog ne postoji, da je farsa, a da ministar privrede Saša Radulović samo obmanjuje javnost njegovom spremnošću za dijalogom i pronalskom konstruktivnih rešenja.

“Ovo je prilika da ministar Radulović dokaže ono šta i govori, da primi delagaciju rukovodstva fabrike i radnika, suoči se njima i neposredno im obrazloži zašto tvrdi da je odgovrnost nerešavanja problema radnika Želvoza isključivo na strani rukovodstva fabrike. U protivnom, samo se potvrđuje opravdana bojazan radnika svih preduzeća u restruktuiranju da je njegova jedina uloga masovno otpuštanje u cilju smanjenja pritiska na budžet”.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će nastaviti sa podrškom radnicima Želvoza i svih drugih preduzeća  u nastojanjima da se njihovi problemi reše na najbolji mogući način uz očuvanje radnih mesta i pokretanja proizvodnje.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*