Home » OBAVEŠTENJA » KOLEKTIVNI UGOVOR METALCA ZA PRIMER

KOLEKTIVNI UGOVOR METALCA ZA PRIMER

Zaposlenima u Kompaniji Metalac a.d. u Gornjem Milanovcu, u narednom periodu biće poboljšan status, zahvaljujući novom kolektivnom ugovoru.

Beograd, 27. septembar 2014. godine – Novim kolektivnim ugovorom ova Kompanija je pokazala kako se u Srbiji, u vreme ekonomske krize i na uštrb profita vodi prava društvena odgovornost prema svojim zaposlenima.

Nijedno dosadašnje pravo koje su imali zaposleni, novim kolektivnim ugovorom nije smanjeno.

“Naprotiv, mnoga su poboljšana“, istakao je Aleksandar Vukašinović, potpredsednik reprezentativnog Sindikata Sloga u kompaniji Metalac i član Glavnog odbora Sloge.

Aleksandar Vukašinović

Aleksandar Vukašinović, potpredsednik Sindikata Sloga Metalac

Vukašinović kaže da su dosta dobrih rešenja zadržali iz predhodnog ugovora, ali i da su neka prava povećali.

“Noćni rad koji je inače bio 26, povećali smo na 28 odsto. Plaća se put, topli obrok, a poslodavac je obezbedio svojim kapitalom učešće u fondu za preventivu i rehabilitaciju radnika, u protivrednosti 5 hiljada evra“, kaže Vukašinović.

Inače, zaposleni u Metalcu svakog meseca od svoje plate izdvajaju u ovaj fond 0,5 odsto, a od prikupljenog novca radnici koji rade na otežanim uslovima rada šalju se u banje i rehabilitacione centre po preporuci lekara.

Pored toga, novim kolektivnim ugovorom su obezbeđene i druge povoljnosti, poput trajanja godišnjeg odmora, plaćenih dana za izostanke u slučajevima smrti srodnika ili njegove supruge, kao i dane za udaju ili ženidbu sina ili ćerke.

Međutim, ono šta karakteriše pravu društvenu odgovornost ove kompanije prema zaposlenima i zajednici je to što Metalac svakom svom zaposlenom koji dobije dete daje bespovratnu novčanu pomoć.

Za prvo dete, zaposleni dobija novac u dinarskoj protivvrednosti od 500 evra, za drugo dete 1000 evra, za treće 2000 eura, i taj novac se dodeljuje na kraju godine.

Takođe, kada su u pitanju tradicionalni novogodišnji paketići za decu, poslodavac je deci zaposlenih uzrasta od 2 do 12 godina obezbedio sredstva za novogodišnje paketiće, više nego u ranijem periodu kada je gornja granica bila 7 godina.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ čestitaju rukovodstvu Sindikata Sloga Metalac na uspešno sklopljenom kolektivnom ugovoru i izražavaju nadu da će i drugi poslodavci u Srbiji pratiti primer ove društveno odgovorne Kompanije.

Informativna služba USS „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content