Home » PRENOSIMO » KIRIJA OD 60.000 KVADRATA. SSSS IMA EVIDENTIRANE 102 NEPOKRETNOSTI. EKSLUZIVAN PROSTOR U CENTRU BEOGRADA

KIRIJA OD 60.000 KVADRATA. SSSS IMA EVIDENTIRANE 102 NEPOKRETNOSTI. EKSLUZIVAN PROSTOR U CENTRU BEOGRADA

Beograd, 16. Februar 2014. – Posle informacije da je Savez samostalnih sindikata Crne Gore u pregovorima sa tamošnjim Ministarstvom spoljnih poslova oko prodaje 714 kvadrata u beogradskom Domu sindikata, i najave USS “Sloga“ da će tužiti Savez samostalnih sindikata Srbije zbog „uzurpacije sindikalne imovine“, postavlja se pitanje šta sve sindikati imaju, pišu Večernje Novosti u današnjem štampanom izdanju.

SSSS IMA EVIDENTIRANE 102 NEPOKRETNOSTI. EKSLUZIVAN PROSTOR U CENTRU BEOGRADA

SSSS IMA EVIDENTIRANE 102 NEPOKRETNOSTI. EKSLUZIVAN PROSTOR U CENTRU BEOGRADA. FOTO SLOGA .

IZVOR: Večernje Novosti

Uvidom u katastar nepokretnosti stiče se utisak da su sindikalci, posle države, vlasnici ili bespravni korisnici najvećeg broja kvadrata u Srbiji! Tačnije, Savez samostalnih sindikata i njegove podružnice, pošto sindikalna imovina nasleđena od nekadašnjeg jugoslovenskog Saveza sindikata do danas nije podeljena.

SSSS, prema katastru, ima 102 upisane nepokretnosti samo u našoj zemlji, sa najmanje 60.0000 kvadrata. Naime, u katastru je zavedeno i mnoštvo nekretnina koje se vode na lokalne sindikate, a čija kvadratura uopšte nije zabeležena. Prema nekim procenama, samo u centru Beograda sindikat ima oko 13.500 kvadrata ekskluzivnog prostora.

Jedan broj kancelarija sindikati zaista i koriste, međutim gro toga izdaju. Koliko tačno i koliko su im mesečni prihodi –ne zna se. Sindikat je ipak deo prostora i izgubio, jer su ga tokom devedesetih preuzele lokalne samouprave i SPS. Danas se negde socijalisti čak vode kao vlasnici, na primer, u Boru, gde su radnicima od zavidnih 1.590 kvadrata ostale samo dve-tri kancelarije i hodnik.

Na vrlo malo nekretnina je SSSS uknjižen kao formalni vlasnik, uglavnom je korisnik državne ili držalac društvene imovine, pošto ona kod nas još nije zakonom prevedena u druge oblike. Prema katastru, on u vlasništvu ima 4.102 kvadrata u Domu sindikata u Beogradu i u suvlasništvu 1.662 kvadrata u Kikindi. Na trajno i besplatno korišćenje prostorije su mu dale lokalne samouprave u Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Bačkoj Topoli, Novoj Crnji…

Ali, za mnoštvo kvadrata koji se vode na sindikat, zbog krajnje neurednih katastarskih knjiga, ni do danas nije poznato ni ko je vlasnik, ni po kom osnovu se sindikat uopšte upisao u liste nepokretnosti. Negde se čak direktno navodi da su se sindikalne organizacije u određene prostorije useljavale bez pravnog osnova, kao, recimo, u Babušnici ili Topoli.

Željko Veselinović, lider USS  “Sloga“   , kaže da SSSS ima oko 60.000 kvadrata, od čega je više od trećine u Beogradu. I u glavnom gradu i u ostalim mestima širom Srbije njihove nekretnine nalaze se na najekskluzivnijim lokacijama:

   – Jedan deo su neovlašćeno prodali, ali najveći deo rentiraju. Sporazumima im je gro toga na nezakonit način dato na upravljanje devedesetih. Znamo da su neka preduzećai društva već tužila SSSS jer neosnovano koristi državnu imovinu i dobro su prošla. Recimo, radnici“Železnica“ zbog zgrade u ulici Miloša Pocerca, u Beogradu, ili KUD “Jedinstvo“ zbog zgrade u Cetinjskoj 3.

Veselinović dodaje da ovaj sindikat priprema dokumenta na osnovu koje će i sam tužiti SSSS, a možda i državu jer im je besplatno dala na korišćenje imovinu Srbije, od koje oni sada zarađuju.

  – Pozvaćemo i ostale sindikate da nam se pridruže, jer verujemo da je svima u interesu da se imovina ravnomerno podeli prema broju članova sindikata.

Šta su sve o ovoj temi rekli predsednici sindikata “Sloga“, “ASNS“, UGS “Nezavisnost“ i SSSS, kao i lokacijama sa kvadraturama sindikalne imovine, možete pročitati  u današnjem štampanom izdanju Večernjih Novosti.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*