Home » OBAVEŠTENJA » VLADA DA POVEĆA MINIMALNU CENU RADA NA 230 DINARA

VLADA DA POVEĆA MINIMALNU CENU RADA NA 230 DINARA

BEOGRAD, 15. februar 2014. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nakon jučerašnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta, posle koje je šturim saopštenjem najavljeno će tehnička Vlada u narednom periodu doneti odluku o minimalnoj zaradi za period januar –jun 2014. godine, traže da se reper za vrednost odredi prema visini i potrebama jedne najminimalnije potrošačke korpe za domaćinstvo u Srbiji.

U tom smislu, Vlada bi trebalo da utvrdi iznos minimalne zarade od najmanje 230,oo dinara (neto) po radnom času.

Predlog tzv. reprezentativnih sindikata da se minimalna cena rada sa sadašnjih 115 poveća na 130 dinara je ispod svakog ljudskog dostojanstva i u ukupnom zbiru na mesečnom nivou ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe u Srbiji!

Ako je tehnička Vlada, odlučila da na svoju ruku, u vreme izborne kampanje  podigne minimalnu cenu rada, obavezna je da se strogo pridržava zakona prilikom utvrđivanja njene visine,  koji nalaže  da se naročito uzme u obzir parametar troškova života uz egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

U suprotnom, svako povećanje ispod 230,oo dinara je manipulativnog karaktera jer ono najmanje pogađa javni sektor i ne zadire u budžet kako se javnosti predstavlja, već štiti poslodavce u realnom sektoru da radnicima isplaćaju najminimalniju zaradu.

Podsećamo da je ova Vlada, sada tehnička i u ostavci predhodno donela niz mera koje su trebale da doprinesu uštedama i uvođenju reda u javnim finansijama, od oporezivanja plata iznad 60.000 dinara, do povećanja donje stope PDV sa 8 na 10 odsto.  Mere, koje su tada pompezno najavljivane kao spas za oporavak srpske ekonomije, baš kako smo i tada upozoravali proizvele su samo talas poskupljenja, a osnovna potrošačka korpa  je za većinu građana Srbije i dalje ostala nedostižna.

Ovim se, zapravo, samo pokazalo da Vlada nije dovoljno radila na ekonomskom planu, da je tvorevina Socijalno – ekonomskog saveta nefunkcionalna i isključivo u službi privatnog kapitala, zato ta institucija mora hitno pretrpeti korenite promene, jer osim dobre mesečne novčane apanaže  članovima Saveta –  zaposlenima nije donela ništa!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*