Home » SLOGA U JAVNOSTI » AKO MOŽE EPS-U, ZAŠTO NE I DRUGIMA

AKO MOŽE EPS-U, ZAŠTO NE I DRUGIMA

BEOGRAD, 14. februar 2014. – Svi zahtevi sindikata EPS-a, uključujući i saglasnost za pozajmicu, usvojeni osim izuzeća iz solidarnog poreza i zabrane zapošljavanja, piše Danas.

Odluka Vlade da dozvoli menadžmentu EPS-a da svojim radnicima isplati pozajmice nije korektna prema drugim preduzećima, kaže ekonomista Mahmut Bušatlija. On smatra da je reč o presedanu o kome bi trebalo da se izjasne drugi sindikati.

„Postavlja se sasvim logično pitanje, ako je država dozvolila EPS-u da svojim zaposlenima da pozajmicu, zašto na to nemaju pravo i radnici drugih javnih i državnih preduzeća. Bojim se da ovakva sasvim pogrešna odluka Vlade može da izazove lančanu reakciju pa i da zaposleni u državnoj upravi zatraže isplatu pozajmica. Oni bi na nju imali mnogo više prava nego radnici EPS-a za koje se može reći da su povlašćeni, jer ta kompanija ne snosi nikakvu odgovornost zbog lošeg upravljanja i loših poslovnih rezultata“, tvrdi on.

Prema njegovim rečima, reč je o klasičnom popuštanju vlasti u predizbornoj kampanji, jer joj se ne isplati da ima generalni štrajk u toku izbora.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže da je Sindikat radnika EPS-a dobro organizovan i da je izabrao pravi trenutak za ispostavljanje zahteva, čime je „izboksovao“ da većina njih bude usvojena.

„Mogu samo da čestitam kolegama iz Sindikata radnika EPS-a jer su oni uspeli da se izbore za svoje zahteve. Sa druge strane, objektivno posmatrano sada imamo situaciju koja je nepravedna, a za to je isključivi krivac država. Dakle, država je dozvolila pozajmice radnicima EPS-a u trenutku dok veliki broj preduzeća u restrukturiranju svojim radnicima ne isplaćuje plate i ne overava zdravstvene knjižice“, navodi on.

„Možemo konstatovati da Vlada sprovodi politiku dvostrukih aršina jer onim sindikatima koji imaju realnu moć izlazi u susret u predizbornoj kampanji, a pred drugima koji nemaju takvu snagu ostaje neumoljiva i njihove zahteve ne prihvata. Ipak, smatram da svi sindikati imaju legitimno pravo da se bore za ostvarenje svojih zahteva, i da je sasvim u redu da ističu svoje zahteve tokom predizborne kampanje i pokušaju da ostvare uspeh poput onog koji je ostvario Sindikat radnika EPS-a“, zaključuje Veselinović za Danas.

Opširnije na  http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/zahtevi_ispunjeni_zbog_predizborne_kampanje.4.html?news_id=276286

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*