Home » SLOGA VESTI » Heđeši: Besplatan javni prevoz za sve kategorije korisnika!

Heđeši: Besplatan javni prevoz za sve kategorije korisnika!

Da li Beograd treba ukinuti kupovinu karata za korišćenje gradskog prevoza i da li bi time bilo manje gužve i zagađenje vazduha?

Ovom izuzetno značajnom temom bavio se dnevni list „Danas“ koji navodi da besplatan javni gradski saobraćaj postoji u više od tridesetak zemalja sveta, od Kine do Sjedinjenih Američkih Država, u više od 100 gradova.

Naime, zbog mogućnosti korišćenja besplatnog prevoza i da na taj način uštede, značajno su smanjene saobraćajne gužve, dok su povećani prihodu u budžetu, jer se povećava broj rezidenata, što je gradskoj kasi donelo i veće prihode po osnovi poreza na dohodak.

Pristalice besplatnog javnog prevoza u Srbiji su ubeđenja da bi iste takve benefite imao i Grad Beograd.

Odbornik Udruženih sindikata Srbije Sloga u Skupštini Beograda, Pavle Heđeši iz odborničke rupe „Ujedinjeni- SSP, PSG, Sindikat Sloga i PZP) zalaže se za besplatan javni prevoz i to za sve kategorije korisnika:

–  Smatram da po tom pitanju ne bi trebalo da bude diskriminacije. Ima načina da se to ostvari kroz naplatu gradskih taksi preduzećima čija bi se visina određivala u zavisnosti od ostvarenog profita i srazmerno broju zaposlenih. Na taj način bi se stekla potrebna sredstva za finansiranje gradskog javnog saobraćaja a svi putnici bi se vozili bez obaveza da ti uslugu plate.

Podsećanja radi, u drugoj polovini septembra prošle godine odbornička grupa Ujedinjeni predala je Skupštini Beograda predlog za izmenu odluke o javnom linijskom prevozu po kom bi određene kategorije građana imale pravo na besplatan prevoz.

Šta o ovoj temi kažu i drugi, pročitajte u štampanom, prazničnom izdanju dnevnog lista Danas…

Izvor: danas.rs, autor. G.V. 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*