Home » SLOGA VESTI » Veće plate za sve zaposlene koji su u kontaktu sa psihijatrijskim pacijentima

Veće plate za sve zaposlene koji su u kontaktu sa psihijatrijskim pacijentima

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite nakon nemilog događaja u Zavodu za zbrinjavenje odraslih „Male Pčelice“ u Kragujevcu, gde je štićenik ubio štićenika, zatražio je danas od Vlade Srbije hitno uvećanje koeficijenta zarade za 20 posto svim zaposlenima u Ustanovama socijalne zaštite zbog rizika posla kojim su svakodnevno izloženi.

Važećom Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama predviđeno je da zaposleni koji dolaze u neposredan kontakt sa pacijentima u psihijatrijskim ustanovama imaju uvećanje koeficijenata za 20 odsto.

Međutim, zaposleni u Ustanovama socijalne zaštite, koji su takođe u stalnom kontaktu sa takvim pacijentima izuzeti su od ovakvog  povećanja, osim negovateljica koje imaju uvećanje za 15 procenata.

Zato tražimo hitnu izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih koji dolaze u neposredan kontakt sa psihijatrijskim pacijentima u Ustanovama socijalne zaštite da se izjednače sa primanjima, tako što će se svima uvećati koeficijent za 20 posto, i to: lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima, ali i nemedicinskom osoblju (spremačice, servirke i radnici na obezbeđenju).

Podsećamo, 30. decembra u  Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ u Kragujevcu jedan od korisnika ubio je drugog štićenika, tako što je ušao u sobu i udario stolicom drugog štićenika koji je podlegao povredama.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*