Home » OBAVEŠTENJA » Fiskalni jastrebovi podstiču otpuštanja

Fiskalni jastrebovi podstiču otpuštanja

Beograd, 10. jun 2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“, posetu delegacije MMF-a Srbiji i izjavu njenog prvog čoveka Džejmsa Rufa da nema povećanja plata i penzija u naredne dve godine, ocenjuju i prepoznaju kao pritisak “fiskalnih jastrebova“ radi podsticanja otpuštanja i dodatnih fiskalnih ušteda u budžetu.

Reforme javnog sektora su nužne, ali isljučivo insistiranje na radikalnim uštedama u budžetu kroz otpuštanja i zamrzavanje zarada i penzija ne mogu biti jedini podstrek i ideja za reforme.

Koncept i uveravanja pojedinih ekonomskih stručnjaka kroz uhodanu mantru da će otpušteni radnici kroz buduće otvaranje novih radnih mesta ubrzo naći novo uhlebljenje jednostavno ne stoji i ne odgovara istini. Srbija je ekonomski očerupana država, bez industrije i sa defektnom poljoprivredom proizvodnjom koja je sve manje u stanju da odgovori i samom domaćem tržištu.

Za nas je kao sindikat najbitnije pitanje – šta će biti sa desetinama hiljada radnika koji će se pod pritiskom MMF-a  ubrzo naći na ulici, budući da Srbija nema fleksibilno tržište rada u kome otpušteni mogu brzo da se resorbuju i odmah pronađu drugi posao ili zanimanje.

Stoga smo obavezni da upozorimo da je rastući strah, nezadovoljstvo i bes radnika od gubitka posla i parčeta hleba za njihove porodice sasvim opravdan, i da se kao takav ne može negirati, niti sme olako odbaciti.

Informativna služba

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*