Home » OBAVEŠTENJA » Fiskalni jastrebovi podstiču otpuštanja
Fiskalni jastrebovi podstiču otpuštanja

Fiskalni jastrebovi podstiču otpuštanja

Beograd, 10. jun 2016. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“, posetu delegacije MMF-a Srbiji i izjavu njenog prvog čoveka Džejmsa Rufa da nema povećanja plata i penzija u naredne dve godine, ocenjuju i prepoznaju kao pritisak “fiskalnih jastrebova“ radi podsticanja otpuštanja i dodatnih fiskalnih ušteda u budžetu.

Reforme javnog sektora su nužne, ali isljučivo insistiranje na radikalnim uštedama u budžetu kroz otpuštanja i zamrzavanje zarada i penzija ne mogu biti jedini podstrek i ideja za reforme.

Koncept i uveravanja pojedinih ekonomskih stručnjaka kroz uhodanu mantru da će otpušteni radnici kroz buduće otvaranje novih radnih mesta ubrzo naći novo uhlebljenje jednostavno ne stoji i ne odgovara istini. Srbija je ekonomski očerupana država, bez industrije i sa defektnom poljoprivredom proizvodnjom koja je sve manje u stanju da odgovori i samom domaćem tržištu.

Za nas je kao sindikat najbitnije pitanje – šta će biti sa desetinama hiljada radnika koji će se pod pritiskom MMF-a  ubrzo naći na ulici, budući da Srbija nema fleksibilno tržište rada u kome otpušteni mogu brzo da se resorbuju i odmah pronađu drugi posao ili zanimanje.

Stoga smo obavezni da upozorimo da je rastući strah, nezadovoljstvo i bes radnika od gubitka posla i parčeta hleba za njihove porodice sasvim opravdan, i da se kao takav ne može negirati, niti sme olako odbaciti.

Informativna služba

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top