Home » OBAVEŠTENJA » Otpor otpuštanjima nije molba, to je obaveza!

Otpor otpuštanjima nije molba, to je obaveza!

Beograd, 9. jun 2016. – Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas počinje dvonedeljnu posetu Srbiji u kojoj će vršiti četvrtu reviziju tekućeg aranžmana (kredit) sa Srbijom. Slede masovni otkazi!

Prema oceni stručne javnosti, Vlada je obećala MMF-u da će do januara ove godine otpustiti 14.500 ljudi, plus 20 hiljada ljudi u državnoj upravi i javnim preduzećima na lokalu.

Dakle, blizu 35.000 radno sposobnih, koji će po primljenim rešenjima o otkazu kao tehnološki višak ubrzo postati još jedna nova kolona u dugom nizu armije nezaposlenih i bez realne šanse da ponovo nađu posao.

Na osnovu svih do sada negativnih i loših iskustava, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju otvorenu bojazan da će otkazi u javnom sektoru eksplodirati tokom predstojećeg leta, a početak se očekuje odmah nakon odlaska misije MMF-a iz Srbije.

Primer netransparentnog otpuštanja 32 nemedicinska radnika gornjomilanovačke opšte bolnice, koji su ovih dana dobili rešenja o otkazima na osnovu takozvane racionalizacije, bez najave, obrazloženja i jasnih kriterijuma, upozorava na mogućnost zloupotreba kojim će otpuštanja da se sprovode.

Donošenje jednostranih i oktroisanih odluka od strane Vlade Srbije, poput otpuštanja u vreme godišnjih odmora za nas u Slogi nije ništa novo i šta nije već viđeno, budući da su gotovo svi “antinarodni i antiradnički” zakoni doneti netransparentno i baš u vreme kada se očekuje namanji otpor kod građana. Setimo se Zakona o radu!

Nas više zabrinjava jasno vidljiv nedostatak solidarnosti, empatije i svesti kod radničke klase o posledicama otpuštanja velikog broja ljudi, koji će u sklopu milionske armije nezaposlenih stvoriti još veću konkurenciju na tržištu rada, čime se i cena radne snage u Srbiji drastično obara.

Dakle, valja se pripremati za oštar i beskompromisni otpor svim potezima vlasti i njihovim pomagačima koji oduzimaju posao i živote, a trasiraju put bede, siromaštva i socijalne nejednakosti.

To nije molba, to je obaveza!

 

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*