Home » ОБАВЕШТЕЊА » Економско благостање најјача превентива самоубиства
Економско благостање најјача превентива самоубиства

Економско благостање најјача превентива самоубиства

Београд, 9.септембар 2014. —

Грански синдикат здравства и социјалне заштите Удружених синдиката Србије „Слога“, поводом Међународног дана превенције самоубиства упозорава да ће пораст суицида у Србији расти као последица економских реформи и незапослености, страха услед губитка посла у предузећима у реструктуирању којима прети ликвидација, а посебно након мера умањења зарада и пензија које Влада најављује као спасоносно решење за релаксацију буџета.

depresijaУместо смањења зарада и пензија, држава треба да мотивише приватни сектор да повећа плате и куповну моћ становништва, јер Србију већ дуго потреса економска депресија која грађане свакодневно све дубље тера у сиромаштво, а тиме и у менталне поремећаје који настају као последица психолошке немоћи да се томе одупру, што је један од главних окидача за суицид.

Иако је самоубиство глобални проблем, повезан са многобројним факторима – психолошким, социјалним, биолошким, култирним и другим, у Србији је економска (не)зависност и даље табу тема, према којој се држава и њене институције недовољно односе.

Број људи који су погођени економским проблемима је вероватно и већи од званичне статистике, што упозорава и указује да се према менталном здрављу нације мора приступити крајње озбиљно и свеобухватно са јачањем економском благостања као темељне полазне тачке за сваку другу превентиву према овом проблему.

Такође, и радно место може бити окидач суицида, јер стресно окружење и рад под сталним притиском доприноси порасту болести као што су депресија и анксиозност.

У том смислу и послодавци имају веома важну улогу у креирању менталног здравља својих запослених и њихових породица, тиме што ће стално јачати капацитете вредновања рада и награђивања, уместо кажњавања због неоствареног очекиваног профита за које радник не може сносити одговорност, а што се врло често догађа у пракси.

Светска здравствена организација и Међународна асоцијација за превенцију самоубиства прогласиле су 10. септембар међународним даном, који се од 2003. године обележава како би се скренула пажња на самоубиство као проблем кији је могуће спречити.

Грански синдикат здравства и социјалне заштите УСС „Слога“

Председник, Предраг Ђурић

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top