Home » OBAVEŠTENJA » Ekonomsko blagostanje najjača preventiva samoubistva

Ekonomsko blagostanje najjača preventiva samoubistva

Beograd, 9.septembar 2014. —

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, povodom Međunarodnog dana prevencije samoubistva upozorava da će porast suicida u Srbiji rasti kao posledica ekonomskih reformi i nezaposlenosti, straha usled gubitka posla u preduzećima u restruktuiranju kojima preti likvidacija, a posebno nakon mera umanjenja zarada i penzija koje Vlada najavljuje kao spasonosno rešenje za relaksaciju budžeta.

depresijaUmesto smanjenja zarada i penzija, država treba da motiviše privatni sektor da poveća plate i kupovnu moć stanovništva, jer Srbiju već dugo potresa ekonomska depresija koja građane svakodnevno sve dublje tera u siromaštvo, a time i u mentalne poremećaje koji nastaju kao posledica psihološke nemoći da se tome odupru, što je jedan od glavnih okidača za suicid.

Iako je samoubistvo globalni problem, povezan sa mnogobrojnim faktorima – psihološkim, socijalnim, biološkim, kultirnim i drugim, u Srbiji je ekonomska (ne)zavisnost i dalje tabu tema, prema kojoj se država i njene institucije nedovoljno odnose.

Broj ljudi koji su pogođeni ekonomskim problemima je verovatno i veći od zvanične statistike, što upozorava i ukazuje da se prema mentalnom zdravlju nacije mora pristupiti krajnje ozbiljno i sveobuhvatno sa jačanjem ekonomskom blagostanja kao temeljne polazne tačke za svaku drugu preventivu prema ovom problemu.

Takođe, i radno mesto može biti okidač suicida, jer stresno okruženje i rad pod stalnim pritiskom doprinosi porastu bolesti kao što su depresija i anksioznost.

U tom smislu i poslodavci imaju veoma važnu ulogu u kreiranju mentalnog zdravlja svojih zaposlenih i njihovih porodica, time što će stalno jačati kapacitete vrednovanja rada i nagrađivanja, umesto kažnjavanja zbog neostvarenog očekivanog profita za koje radnik ne može snositi odgovornost, a što se vrlo često događa u praksi.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistva proglasile su 10. septembar međunarodnim danom, koji se od 2003. godine obeležava kako bi se skrenula pažnja na samoubistvo kao problem kiji je moguće sprečiti.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite USS „Sloga“

Predsednik, Predrag Đurić

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content