Home » SAOPŠTENJA » Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika

Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika

Beograd, 7. jun 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravaju da su sezonski radnici širom Srbije najugroženija populacija sveta rada koje Zakon o radu nije zaštitio,već ih pretvorio u radnu snagu o kojoj trenutno niko ne brine, niti je štiti.

1

Težak rad bez definisanog statusa

Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada?

Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad „na crno“, po principu slobodne ponude i na bazi takozvane „nadnice“, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana.

U kontaktu sa takvim radnicima, sve češće dobijamo pritužbe o kršenju njihovih elementarnih prava po osnovu rada, posebno u slučajevima kada dođe do povrede na radu, oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su zainteresovani za uključivanje sezonskih radnika u sindikat, međutim, sistem u Srbiji taj status ne prepoznaje na pravi način u postojećem zakonu, jer su takvi radnici od strane države prepoznati kao nezaposleni građani.

Od države, posebno od Ministarstva rada očekujemo da ovaj problem uvrste kao gorući, te da se on u što kraćem periodu ispravi kroz reviziju Zakona o radu ili donošenjem posebnog zakona o sezonskom zapošljavanju radnika.

Do tada, Inspekcija rada koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike treba da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100 000 radno angažovano širom Srbije.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*