Home » SAOPŠTENJA » Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika
Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika

Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika

Beograd, 7. jun 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravaju da su sezonski radnici širom Srbije najugroženija populacija sveta rada koje Zakon o radu nije zaštitio,već ih pretvorio u radnu snagu o kojoj trenutno niko ne brine, niti je štiti.

1

Težak rad bez definisanog statusa

Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada?

Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad „na crno“, po principu slobodne ponude i na bazi takozvane „nadnice“, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana.

U kontaktu sa takvim radnicima, sve češće dobijamo pritužbe o kršenju njihovih elementarnih prava po osnovu rada, posebno u slučajevima kada dođe do povrede na radu, oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su zainteresovani za uključivanje sezonskih radnika u sindikat, međutim, sistem u Srbiji taj status ne prepoznaje na pravi način u postojećem zakonu, jer su takvi radnici od strane države prepoznati kao nezaposleni građani.

Od države, posebno od Ministarstva rada očekujemo da ovaj problem uvrste kao gorući, te da se on u što kraćem periodu ispravi kroz reviziju Zakona o radu ili donošenjem posebnog zakona o sezonskom zapošljavanju radnika.

Do tada, Inspekcija rada koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike treba da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100 000 radno angažovano širom Srbije.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top