Home » OBAVEŠTENjA » Otvoreno pismo Sindikata novinara „Novosti“ premijeru
Otvoreno pismo Sindikata novinara „Novosti“ premijeru

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“  prenose  „Otvoreno pismo“  naših kolega iz Sindikata novinara Srbije, Sindikata novinara „Novosti“.

SINDIKAT NOVINARA SRBIJE
SINDIKALNA ORGANIZACIJA „NOVOSTI“

O T V O R E N O P I S M O

predsedniku Vlade Republike Srbije A. Vučiću

Poštovani g. Vučiću

Sindikat novinara „Novosti“ nedavno Vam se obratio otvorenim pismom i obavestio Vas o dramatčnoj situaciji u našoj Kompaniji kojom upravlja Vlada Srbije i, istina, nezvaničnoj izjavi generalnog direktora i glvnog i odgovornog urednika Ratka Dmitrovića, da u septembru u našoj zgradi „neće postojati ništa“.

Odgovor je stigao odmah, nažalost, ne od Vas, već od rukovodstva Kompanije koje do sada nije reagovalo na više pismenih zahteva reprezentativnih sindikata da nam dostave informacije od izuzetnog značaja za radno pravni i socijalni položaj zaposlenih:

– Naš sindikat optužen je da je otvorenim pismom Vama „odao poslovnu tajnu“ i „direktno odgovoran za prekid saradnje pojedinih firmi sa našom Kompanijom“ a samim tim i „nemogućnost isplate zarada“ čime poslovodstvo svoju nesposobnost za vođenje Kompanije pokušava da prebaci na sindikat što je, složićete se, besmisleno;

– najbliži Dmitrovićevi saradnici javno su pozvali na „rasturanje“ naše sindikalne podružnice u „Novostima“;

– usledila su iščlanjenja pojedinih kolega iz našeg sindikata

I sve to dešava se upravo dok se u Budvi održavala Godišnja skupština Evropske federacije novinara na kojoj je izražena zabrinutost zbog rastućeg nepoštovanja radnih prava novinara i medijskih radnika na Balkanu i kojoj su osim delegata – članica, prisustvovali i predstavnici Evropske Unije i OEBS-a.

Budući da pritisci na pojedine naše članove da napuste sindikalnu organizaciju ne jenjavaju prinuđeni smo da o ovim postupcima, nedozvoljenim prema srpskim zakonima i međunarodnim konvencijama čiji je potpisnik i Srbija, obavestimo međunarodne institucije i zatražimo podršku Svetske i Evropske federacije novinara i medijskih udruženja, asocijacija i sindikalnih organizacija.

S poštovanjem

Izvršni odbor Sindikata novinara „Novosti“

U Beogradu,

8. juna 2015. godine